Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 februari 2011

Strijd tegen jachthaven nog niet gestreden

WARMOND – Ook al lijken alle stoplichten op groen te staan voor de komst van 200 passantenhavens in de Zandsloot, woonbooteigenaar Willem Spaans blijft zich tot het laatst toe verzetten tegen deze ontwikkeling. Hij stelt dat de gemeente Teylingen met het goedkeuren van de realisatie van de passantenhavens een illegaal beleid beloond. Immers, jarenlang lagen er bootjes zonder vergunning op het watergebied van Van der Geest. Spaans heeft mede namens zijn woonbootburen Van Dongen en ’t Hoen beroep aangetekend tegen de inmiddels verleende vergunningen en heeft een Voorlopige Voorziening aangevraagd. De voorbereidingen voor een voorkomende vervolgstap naar de Raad van State zijn eveneens voltooid .

In een brief, gedateerd 20 juni 2006, van de gemeente Teylingen gericht aan W.J.P. van der Geest (Wasbeekerlaan 31 in Warmond) staat het volgende: “In 2005 is geconstateerd dat in het water bij uw perceel gelegen aan de Zandsloot te Warmond aanlegplaatsen zijn gerealiseerd. Deze aanlegplaatsen worden verhuurd aan derden Volgens artikel 18 van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Warmond’ is het verboden gronden met de bestemming Water te gebruiken als ligplaats voor pleziervaartuigen. De aanlegplaatsen zijn dan ook illegaal. Op het ogenblik bent u met de gemeente Teylingen in onderhandeling over het realiseren van een jachthaven. In dat geval gaan wij ervan uit dat de illegale ligplaatsen zullen worden verplaatst naar deze jachthaven. Mocht deze jachthaven wel of niet worden aangelegd, dan zult u hoe dan ook de illegale ligplaatsen moeten verwijderen en verwijderd houden.”.

Voor Spaans is dit slechts een zoveelste bevestiging dat de gemeente en de provincie weet hadden van de uitbreiding van illegale aanlegplaatsen na de effectuering van het Deelplan De Kaag (1993) en bewust hebben weggekeken. Dat een bedrijf dat schaamteloos regels overtreedt, daarvoor beloond wordt met een jachthaven van 200 ligplaatsen, is voor Spaans onverteerbaar. “Ik zie dat als de ultieme perverse prikkel voor illegaliteit. Volgens het landschapsbesluit Deelplan De Kaag van 1993 moesten pleziervaartboten voor 2001 uit recreatiekerngebieden verdwenen zijn. De Zandsloot heeft plaatselijk een doorvaartbreedte van zo’n vijf meter. Het vaarverkeer is de laatste jaren sterk toegenomen, met rond 600 vaarbewegingen in zes uur tijd op een zonnige dag. Op warme dagen met windstilte of een verkeerde wind staat de lucht in en rond de woonboten stijf van brandstofdampen. Deze toename wordt veroorzaakt door het hogere aantal illegale pleziervaartligplaatsen, een ongebreidelde en onverantwoorde uitgave van ligplaatsvergunningen in Sassenheim en het creëren van een rondvaartroute via de Zandsloot-Hoflede. De veiligheid in de sloot is dan ook zorgwekkender dan ooit. Mijn veelvuldige verzoeken aan de (ex-)wethouders Bert Homan (VVD) en Gerrit van der Meer (PvdA), maar ook het Hoogheemraadschap en provincie, om te handhaven tegen de circa 120 illegale ligplaatsen werden niet in behandeling genomen.”

Spaans besluit: “De beoogde jachthaven zal een ultieme beloning zijn voor illegaliteit, maar die illegaliteit zal hiermee niet verdwijnen. De huidige illegale ligplaatshuurders waarvoor de jachthaven bedoeld is betalen nu een illegaal liggeld. Na een formalisering zullen zij tot driemaal meer moeten betalen. Het is evident dat dan velen zullen afhaken en zich elders in het gebied nestelen, waarna anderen hun plaats zullen innemen. Met nog grotere schepen, daar twijfel ik niet aan.”