Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 mei 2011

Inwoners kiezen voor Churchill Avenue

VOORSCHOTEN – De Churchill Avenue is de enige goede variant van de Rijnlandroute. Deze mededeling deed wethouder Freddy Blommers tijdens een informatieavond op woensdag 11 mei. Meer dan 200 mensen waren naar het kantinegebouw van de voetbal- en atletiekvereniging Voorschoten 97 gekomen om te kijken hoe het gemeentebestuur zich opstelt richting de nieuwe provinciale bestuurders.

De strijd tussen de gemeente en de Provincie Zuid-Holland heeft veel overeenkomsten met het verhaal over David en Goliath, of: voor de stripliefhebber: het geboortedorpje van Astérix versus de Romeinen. Of de uitkomst voor Voorschoten net zo positief wordt en de provincie alsnog besluit tegen de F-variant van de Rijnlandroute, valt nog te bezien. Al houdt burgemeester Staatsen de moed erin: ‘We moeten voldoende strijdlustig optreden, want de wedstrijd wordt pas op de meet beslist. We gaan ervoor!’

Al meer dan veertig jaar wordt gesproken over de mogelijke komst van de Rijnlandroute. Dankzij donaties van het Rijk, de Provincie en de gemeenten is 909 miljoen euro bijeen geschraapt. De laatste jaren heeft die discussie zich toegespitst op de variant die er moet komen: hiervoor waren zeven gegadigden. Onderzoek naar de totale investeringskosten van iedere variant heeft uitgewezen, dat de bij de Provincie favoriete F-variant ‘slechts’ 792 miljoen euro kost. Deze 2 x 1baansweg is dwars door Voorschoten gepland. Het burgerinitiatief ‘Churchill Avenue’ betreft een Rijnlandroutevariant van 2 x 2 banen, die tussen Voorschoten en Leiden komt te liggen. Hetzelfde onderzoek in opdracht van de Provincie stelde dat de kosten hiervoor 1,1 miljoen zijn, maar het bedrijf BAM wegen stelt dat zij deze variant kunnen aanleggen voor 945 miljoen euro.

Op de avond dat de C4-jeugd op het voetbalveld via penalty’s doordrong tot de finale, maakte Blommers zich op voor een andere epische strijd. Hij wil samen optreden met gemeenten als Voorburg, Zoeterwoude-Leidschendam en Wassenaar, die ook niet enthousiast zijn over de F-variant. ‘De Milieu Effect Rapportage was positiever over de Churchill Avenue dan de F-variant en verkeerskundig zijn beide minstens gelijkwaardig. Bovendien zijn er bij de F-variant nog kosten die niet doorberekend zijn, zoals de vijftig miljoen euro voor het knooppunt Leiden-West.’ Na de zomer bepaalt Provinciale Staten het voorkeurstracé. Tot die tijd zal de gemeente zoveel mogelijk druk uitoefenen op alle betrokken politici om toch te gaan voor de Churchill Avenue variant. Blommers concludeert: ‘Het wordt een spannende tijd en daarom hebben we ook de steun van de inwoners nodig. Wij zullen de F-variant onacceptabel verklaren en ook de inwoners moeten laten weten dat het draagvlak voor de open bak die het dorp splitst ontbreekt.’