Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 juni 2011

Meer regulering APV

LISSE – Waar iedereen de mond vol heeft van deregulering, blijkt het uitvoeren van deze ambitie in de praktijk toch tegen te vallen. De nieuwe concept-APV (Algemene Plaatselijke Verordening) werd in maart door de gemeenteraad vastgesteld. In de weken daarna konden mensen en instellingen hun visie geven op de vernieuwde APV, waarbij veel regeltjes en richtlijnen geschrapt waren. Dit werd duidelijk op dinsdag 31 mei.

Zowel de ambtelijke staf als de politie vonden dat er toch meer regels moesten komen. De politie vroeg om het instellen van een ‘vechtverbod’. Regelmatig zijn er opstootjes in het uitgaanscentrum en met het vechtverbod kunnen de politie en de GOA’s (Gemeentelijke Opsporings Ambtenaren) gemakkelijk een bekeuring uitschrijven. Ook blijft het niet toegestaan om inbrekerswerktuig te vervoeren, op straffe van een bekeuring. Hetzelfde geldt voor het, in de nabijheid van winkels, in bezit hebben van speciaal uitgeruste tassen, magneten of elektronische voorwerpen die veiligheidslabels of –poortjes kunnen beïnvloeden.

Ook wilde de politie dat er een verbod komt voor growshops, headshops en smartshops. Het college van burgemeester en wethouders ziet dit echter niet zitten, zo liet wethouder Adri de Roon (D66) weten: ‘Dit probleem doet zich in Lisse niet voor. Bovendien moet die kwestie regionaal opgepakt worden en moeten we niet onze eigen regels opstellen.’

Het is mensen en organisaties niet toegestaan om zonder ontheffing een kraampje in het winkelcentrum te plaatsen. De eerdere wens om dit artikel te schrappen, wordt niet gehonoreerd. Bij de volgende verkiezingen zullen de politieke partijen dus een ontheffing moeten blijven aanvragen.