Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juli 2011

Wild west praktijken in verhuurmakelaarsland

Deze drie artikelen zijn opgesteld als voorbereiding op een te publiceren stuk. Hebt u ook een conflict met een verhuurmakelaar? Laat het me weten op: joepderksen@live.com.


ROTTERDAM – Met het aankopen van diverse huizen in Engeland en Spanje en snelle auto’s geniet Roel B al ruim tien jaar van het leven. Er is echter een probleem: hij heeft deze bezittingen nooit kunnen betalen, maar blijft doorgaan om in het bezit te komen van nieuwe spullen. Op zijn jacht naar meer maakt hij tientallen slachtoffers, die voor honderdduizenden euro’s gedupeerd zijn en nu in de openbaarheid treden.

B. (41) gebruikt telkens dezelfde truc, in meerdere variaties. Hij doet zich voor als een succesvol zakenman, die meerdere bedrijven met flinke winst van de hand heeft gedaan. Hij vertelt dat hij huizen in Engeland en Spanje heeft en dat hij rondrijdt in een Maserati. Zodra hij zijn oog heeft laten vallen op iets aantrekkelijks, variërend van tuingereedschap tot een luxe auto of een compleet huis, besluit hij direct tot aankoop van de spullen danwel huur van het huis.

De eigenaar of bemiddelaar wordt door B., die ook aliassen gebruikt als Breskens en Berkens, onder druk gezet om snel de huurruimte ter beschikking te stellen. Als bewijs voor zijn ‘gefortuneerdheid’ laat hij kopieën van bankafschrijvingen van buitenlandse banken en/of bedrijven zien; nooit de originele papieren. Daarna gaat B. verder met de tweede fase van zijn plan: hij laat spullen afleveren bij zijn nieuwe woning. Uiteraard met de belofte deze goederen snel te betalen.

Onder de slachtoffers van de huuroplichterij zijn veel expatriats: Nederlanders die voor jaren naar het buitenland gaan en in de tussentijd hun huis laten verhuren door een verhuurmakelaar. Zij geven dit soort bedrijven de opdracht hun huis te verhuren en als dat lukt krijgt de onderneming een flinke vergoeding. De verhuurmakelaar heeft er dus baat bij om zo spoedig mogelijk een huurovereenkomst te sluiten, wat het gevaar met zich meebrengt dat ze minder kritisch zijn waar het gaat om controleren van de betalingsgeschiktheid van de huurder.

Louise van Haaster woont samen met haar man in Amerika en zij werd voor ruim 60.000 euro de dupe van B. Samen met een ander slachtoffer, Margot van Oosterbosch die ruim 130.000 euro het schip in ging, laat ze weten dat de maat vol is. “Het is al meer dan tien jaar aan de gang, niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Het gaat in totaal om enkele honderdduizenden Euro's en B. junior heeft vele civiele en strafrechterlijke vonnissen. Zijn werkwijze bestaat o.a. uit het opzetten van tientallen bv-tjes (samen met zijn vader) en het gebruiken van identiteiten van personen wier naam veel op het internet voorkomt.”

De dames laten weten dat ze bij het opruimen van hun respectievelijke woningen zeer veel informatie aantroffen waaruit bleek dat B. niet zomaar een huurder was die zijn huur nooit betaalde. “Hij is samen met een aantal andere personen verantwoordelijk voor zeer veel slachtoffers van oplichting en diefstal.” Ze wijzen met de vinger tevens naar de verhuurmakelaars: “Wij zouden heel graag twee dingen willen bereiken; verhuurmakelaars moeten aan strengere regels worden onderworpen en er moet toezicht komen. Momenteel is het gewoon een wild west situatie in het verhuurmakelaarsland. Er moet meer hulp voor slachtoffers komen en dit soort praktijken moeten in het strafrecht komen. Het zal zeker invloed hebben dat er (stevige) gevangenisstraffen worden uitgedeeld aan notoire oplichters.”