Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2011

Bibliotheek open op zondag

LISSE – De bibliotheek wordt vanaf volgend jaar ook opengesteld op zondag. Echter, op andere dagen worden de openingstijden juist verminderd om de kosten door de zondagsopenstelling niet op te laten lopen. Wethouder Adri de Roon (D66) verstrekte dinsdag 28 juni meer informatie.

De roep om ook op zondag naar de bibliotheek te gaan, klinkt al maanden en de Bibliotheek Bollenstreek heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Bekeken is of de bibliotheek elke zondag, één zondag per maand of op alle zondagen in de winterperiode (26 in totaal) open zou kunnen. Zowel het college van burgemeester en wethouders als de Bibliotheek Bollenstreek geven er de voorkeur aan om de bibliotheek van september tot mei (tussen 12:00 uur en 16:00 uur) op zondag open te laten. Maar omdat het geen extra onkosten met zich mee mag brengen, wordt het aantal uren dat de bibliotheek door de week open is beperkt. In plaats van 30 uur per week zal de bieb vanaf 1 januari 2012, het moment dat de zondagsopenstelling van kracht wordt, nog slechts 28 uur per week te bezoeken zijn.

De Roon liet weten dat nog niet bekend is wanneer en welke uren wegvallen. Op de zondagen zal de bibliotheek ook gebruikt worden voor ‘kleinschalige culturele activiteiten’: ‘Hiervoor wordt een deel van de bibliotheek ingeruiimd, met een podium en plaats voor vijftig bezoekers. Indien noodzakelijk kunnen er zelfs honderd bezoekers kokmen; dan wordt een aantal boekenkasten verreden.’

Het is nog niet 100% zeker dat de bibliotheek in Lisse op zondag wordt opengesteld. Want hoewel het college, de directie van de bibliotheek en de betrokken medewerkers met dit voorstel hebben ingestemd, moet er ook toestemming komen van de Raad van Toezicht en de Ondernemingsraad van de bibliotheek. Maar op dat moment is Lisse wel het eerste dorp in de Bollenstreek die beschikt over een bibliotheek waar mensen op de rustdag hun boeken en ander leesvoer kunnen lenen.