Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 juli 2011

Geld voor onroerend goed

LISSE – De in zware financiële nood verkerende voetbalvereniging FC Lisse krijgt de helpende hand van de gemeente. Door middel van het overdragen van onroerend goed en een aantal andere boekhoudkundige slimmigheidjes verwacht wethouder Bas Brekelmans (VVD) dat de club weer helemaal ‘boven Jan’ komt, zo liet hij dinsdag 28 juni weten.

‘De FC is zelf met een saneringsplan gekomen en zijn flink gaan snoeien. Ze gaan tot het uiterste om schoon schip te maken, maar het is niet genoeg om het totale tekort weg te werken. Daarom helpen wij aanvullend’, zo gaf Brekelmans als reden aan waarom er nog meer belastinggeld naar de club wordt overgeheveld.

Het gemeentelijk plan bestaat uit vier onderdelen. Ten eerste wordt de sporthal, die eigendom is van de FC maar vanwege onderhouds- en aflossingskosten een financieel blok aan hun been is, voor een euro overgedragen aan de gemeente. Deze sporthal zal in de toekomst door meerdere verenigingen gebruikt worden en is de gemeente voortaan verantwoordelijk voor het onderhoud en de vervanging van de sporthal. FC Lisse betaalt voortaan een ‘reële huur’, aldus Brekelmans. Overigens blijven het gedeelte van het gebouw waar de kantine en de businessclub van de FC zitten, eigendom van de voetbalvereniging.

De gemeente maakt verder een bedrag van 545.000 euro over en neemt hiermee de nieuwe kleedkameraccommodaties en het kunstgrasveld over. Met dat bedrag kan FC Lisse de hypotheek bij de Rabobank aflossen. Voortaan vallen alle sportaccommodaties onder het beheer van de gemeente, en dus Sportfondsen. Brekelmans: ‘De eigendomsverhoudingen zijn nu helder. Bovendien zal de bank niet meer bij ons aankloppen voor onze garantstelling van 300.000 euro op het moment dat FC Lisse failliet zou gaan.’

Ieder jaar moet de FC 60.000 euro overmaken aan de gemeente om een schuld van 250.000 euro weg te werken en met het aanstellen van een onafhankelijke toezichthouder (Accountantsbureau BDO) staat de club in feite onder curatele. Brekelmans besluit: ‘Dit zijn geen lapmiddelen, waarbij je het ene gat met het andere dicht. Deze oplossingen stellen de accommodaties veilig.’ De gemeenteraad oordeelt in september over dit collegebesluit.