Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2011

Eigen bijdrage voor ISD-voorzieningen

LISSE – De tijd dat ISD-cliënten en hulpbehoevenden zomaar allerlei faciliteiten gratis kregen aangeboden, ligt zo goed als achter ons. Met de grijze golf van babyboomers die ons momenteel aan het overspoelen is, is het financieel niet meer haalbaar om rolstoelen, trapliften, scootmobielen of andere voorzieningen voor de kat z’n staart uit te delen. Het Algemeen Bestuur van de ISD heeft daarom besloten om voor alle voorzieningen een eigen bijdrage te vragen. Wethouder Adri de Roon (D66) legde dinsdag 4 oktober uit waarom.

Momenteel wordt al een eigen bijdrage gevraagd voor de hulp bij het huishouden en het collectief vraagafhankelijk vervoer. Vanaf 1 januari 2012 wordt ook voor de overige voorzieningen, zoals de populaire scootmobielen, een eigen bijdrage gevraagd. Dit raakt alle mensen die meer dan 110% van het sociaal minimum ontvangen. Zij die financieel minder behept zijn, komen er goed af; aan deze groep wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

De Roon: ‘Voor mensen met een hoger inkomen verandert wel veel. We vinden het rechtvaardiger dat diegenen die het kunnen betalen, ook daadwerkelijk een bijdrage leveren. Bijkomend voordeel hiervan is dat de vraag naar deze voorzieningen vervolgens af zal nemen.’ Zullen mensen die vervolgens besluiten om geen scootmobiel aan te schaffen, dan niet vereenzamen? Immers, de scootmobiel is juist de uitvinding die er het meest voor heeft gezorgd dat immobiele mensen weer de straat op kunnen. De Roon: ‘Dat risico is er, maar we vinden de eigen bijdrage een redelijk bedrag.’

Ook wil de ISD een eigen bijdrage invoeren voor (veelal dure) woningaanpassingen, zoals trapliften. De organisatie vergoedt vanaf 1 januari niet meer dan 45.000 euro en de rest van het bedrag moet door de gebruiker bijgelegd worden. Hierbij wordt gekeken naar de hoogte van zowel het inkomen als het vermogen van de aanvrager. De gemeenteraden van de ISD-gemeenten mogen hun zegje doen over deze nieuwe plannen, al is het aan het Dagelijks Bestuur van de ISD om het definitieve besluit te nemen. Wel hebben de gemeenteraden de mogelijkheid om voor lokaal maatwerk te zorgen, zodat bijvoorbeeld mensen die net boven de 110% van het sociaal minimum vallen ook (deels) vrijgesteld kunnen worden van de eigen bijdragen.