Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 december 2011

Nieuwe parochie heet Sint Maarten

STREEK – Vijf parochies in Teylingen, Noordwijk en Noordwijkerhout hebben jn donderdag 24 november tijdens een korte ceremoniële bijeenkomst in de Voorhoutse Bartholomeuskerk officieel te kennen gegeven te worden samengevoegd tot de nieuwe parochie Sint Maarten. De nieuwe parochie komt onder leiding te staan van pastoor André Goumans en met deze ontwikkeling lijkt de toekomst van de katholieke geloofsbelijdenis in deze regio verzekerd. Jacques Aartman is vice-voorzitter en lid van de begeleidingsgroep van het cluster Bollenstreek-Zuid. Hij vertelt over de nieuwe ontwikkelingen.

Bijna had de nieuwe parochie de naam ‘Johannes Paulus II’ gekregen; het zou de eerste parochie in de wereld zijn die de naam van de veelgeprezen en zaligverklaarde paus zou dragen. Het voorstel kreeg echter een veto van het Bisdom; zij vonden het overlijden van de paus nog te vers om nu al een parochie naar hem te benoemen. Met de naam ‘Sint Maarten’ grijpt de nieuwe parochie echter ook terug naar het verleden in de Bollenstreek, zo legt Aartman uit. ‘De eerste kerk in Noordwijk kreeg ook deze naam. Bovendien heeft het een verbinding met het feest van Sint Maarten, dat op 11 november gevierd wordt.’

Plannen voor de samenvoeging ontstonden al in de jaren ’90 van de vorige eeuw; de teruggang van het aantal priesters zorgde ervoor dat in de periode tot 2011 honderden parochies in Nederland diende te fuseren. Zo ook in het cluster Bollenstreek-Zuid, waar de nieuwe parochie Sint Maarten de laatste gerealiseerde fusieparochie is. De nieuwe parochie kan beschikken over drie priesters: Peter Owel, Andre Goumans en Theo Blokland. Zij worden bijgestaan door drie pastoraal werkers: Henk de Groot (Voorhout), Nel Hogervorst – Van Kampen (Noordwijk) en Marijke van den Berg (Noordwijkerhout).

Aartman: ‘Voortaan zijn de pastoors niet meer werkzaam in één vaste parochie, maar worden ze in elke parochie ingezet. Er zal meer dan nu eenduidigheid komen in het beleid, bijvoorbeeld waar het gaat om het opzetten van de eerste communie en de wijze waarop de vormselvoorbereidingen plaats vinden.’ De vice voorzitter garandeert dat in elke parochie minimaal één viering per week plaatsvindt. De ‘couleur locale’ blijft behouden; het is dus niet zo dat opeens de populaire Voorhoutse carnavalsmis of het Noordwijkse Shantikooroptreden op Tweede Kerstdag wordt opgeheven. ‘Het gaat erom dat we de boodschap van Jezus blijven verkondigen. Niet alleen aan bestaande gelovigen, maar ook daarbuiten. Als dit soort bijeenkomsten populair zijn, dan moet je ze behouden.’

Hoewel de parochies nu onder een voorzitter vallen, blijven ze hun eigen budget beheren. In ieder geval de komende vijf jaar. Aartman: ‘Er zal ooit een situatie ontstaan dat kerken het niet alleen gaan redden, maar voorlopig willen we de huidige werkwijze vasthouden.’ Ter ere van de oprichting de nieuwe fusieparochie zal een tulpenbolsoort met een kardinaalsrode kleur de naam ‘Sint Maarten’ krijgen.