Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 februari 2012

‘Het weer goed voorspellen is uitermate lastig’

OEGSTGEEST - ‘Als ik naar de seizoensverwachting van het Europese en Amerikaanse model kijk dan zie ik ook in de tweede helft van januari en in februari geen overgang naar een vorsperiode. Het lijkt er dus op dat we het deze wintermaanden helaas zonder natuurijs moeten doen. De grote Oceanische wateren hebben een sterke invloed op het geheel en Europa komt er de komende drie maanden warmpjes af. De tendens is duidelijk: er lijkt in heel Nederland geen natuurijsbaan open te gaan.’ Aan het woord is Maarten Noort, directeur van Meteo Consult bv, die in december voorspellingen deed over de kansen dat deze winter nog geschaatst kan worden.

De directeur had voor het Witte Weekblad de rekenmodellen en statistische berekeningen gecombineerd om een voorspelling te kunnen doen over de vrieskansen en hij concludeerde: ‘Naar alle patronen kijkend, verwacht ik dat de ijsbaan niet open gaat.’ De afgelopen week gingen echter overal in de regio de ijsbanen open; het is dus de hoogste tijd om Noort met zijn woorden te confronteren. Hij staat nog steeds achter zijn uitspraken van anderhalve maand geleden en wijst erop dat hij ook indertijd een slag om de arm had gehouden over het waarheidsgehalte van zijn voorspellingen.

‘Dit zijn van die leuke discussies’, begint Noort. 'Bij het voorspellen van het weer kun je tot twee weken vooruit kijken en daarna wordt het een stuk complexer. Twee weken terug kon je zien dat er vanuit Oost-Europa een kentering zat aan te komen. Toen was duidelijk dat het kouder zou worden. Ik heb op dat moment de IJsclub Oegstgeest gebeld en voorspeld dat de ijsbaan op vrijdag 3 februari open zal gaan.’ Deze voorspelling klopte wel, want de ijsbaan ging die dag inderdaad om 10:00 uur open.

Hij vervolgt: ‘Aan het voorspellen van het weer zit een groot stuk van onzekerheid; anderhalve week tot twee weken is de limiet; verder in de tijd wordt het weer voorspeld via stromingspatronen.’ Maar als het voorspellen dan zo onzeker is, waarom wagen Noort’s bedrijf en al zijn weercollega’s zich dan aan langere termijnverwachtingen voor het weer? Bij een grote onzekerheid over de waarheid van de voorspellingen, beland je immers al snel op het vlak van koffiedik kijken.

Noort is het hier niet mee eens. ‘De energiemarkt vraagt om dit soort dingen. Men wil het liefst zekerheden hebben en normaal gesproken heb je 95% zekerheid over het weer van morgen. Maar voor de seizoensverwachting gaat die zekerheid terug naar 55%. Dat is nog altijd meer dan de helft.’ Dat klopt, want als een leek op donderdag 2 februari voorspelt dat het op maandag 9 april gaat regenen, heeft hij slechts een kans van 50% dat hij gelijk heeft.

Frans van Rijn, de voormalig voorzitter van IJsclub Oegstgeest, maar een complete leek op het gebied van weersverwachtingen, blijkt een zeer accurate weersvoorspelling te hebben gedaan. In december liet Van Rijn weten: ‘Tussen 10 en 20 februari kunnen we minimaal drie dagen schaatsen’. Krijgt Van Rijn nu een baan bij Van Noort’s bedrijf? De directeur kan er niet om lachen. ‘Dat soort voorspellingen zeggen helemaal niets. Het is een kwestie van geluk. En als hij nog meer geluk heeft, dan komen er meer dan tien dagen waarop geschaatst kan worden en kom je inderdaad uit op de door hem voorspelde periode. Als hij pech heeft, lukt dat net niet.’

Voor meer informatie over het weer: http://www.weer.nl/.