Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 maart 2012

Startersleningen toegelicht

LISSE – Een informatiebijeenkomst over startersleningen trok tientallen directeuren en werknemers van banken en makelaars uit de regio. Zij werden maandag 27 februari uitgebreid geïnformeerd over de startersleningen waar de gemeente geld voor heeft gereserveerd. ‘In totaal kunnen er 35 startersleningen worden vergeven ‘, informeerde wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse). Mensen die voor het eerst een huis willen kopen, moeten snel zijn; wie het eerst komt, krijgt ook het eerst een starterslening. En op is inderdaad op.

Pim Beertema, Senior Accountmanager van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) gaf een presentatie. Hij liet weten dat er landelijk momenteel 195 gemeentelijke startersleningregelingen ingesteld zijn. De redenen voor het instellen van zulke leningen verschillen; het aanjagen van nieuwbouwprojecten, de huidige dalende woningprijzen en ondersteuning van de starters. Een starterslening is een niet te onderschatten instrument om de woningbouw te stimuleren, zo liet Beertema weten. ‘Gemiddeld verstrekken we 5.000 startersleningen en vanwege de doorstroming worden in totaal 25.000 woningen aangekocht. Dat is een kwart van het totaal aantal verkopen in de woningmarkt.’

Om een starterslening aan te vragen, moeten geinteresseerden voor een nieuwe woning zich, na overleg met de bank en/of makelaar melden bij het gemeentehuis. Wie een starterslening krijgt toegewezen hoeft de eerste drie jaar geen rente en aflossing te betalen. Daarna wordt om de drie of vier jaar getoetst of het inkomen omhoog is gegaan. Als daar sprake van is, gaat de ontvanger van de starterslening geleidelijk steeds meer aflossen. Als na drie jaar geen stapje in het inkomen is gezet, mag de starter echter nog drie jaar langer gebruik maken van een aflossingsvrije periode. In Lisse is de maximale hoogte van de starterslening: 42.860 euro. ‘Vanaf 6 maart kunnen de startersleningen worden aangevraagd’, liet Van Zelst weten. Deze leningen worden gegeven aan starters om een woning aan te kopen in de projecten Binnengebied Heereweg, Oud Raadwijk, Oranjelaan (de voormalige Broertjes-garage) en Nassaustraat / hoek Julianastraat.