Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 april 2012

‘Als je het eng vindt, loop je er maar langs’

NOORDWIJK – Kinderen met een beperking worden nog te weinig lid van een sportvereniging. De angst voor het onbekende, de massaliteit van de soms honderden kinderen waar ze opeens mee in aanraking komen: het zijn factoren die de kinderen (en hun ouders) ervan weerhouden om in clubverband te gaan voetballen, hockeyen of te dansen. Het project Special Heroes leert deze kinderen op hun eigen school om zelf te ervaren hoe leuk sport is. En als ze na zo’n gym/sportles enthousiast zijn geworden, kunnen de initiatiefnemers van Special Heroes de kinderen en hun ouders in contact brengen met een G-team (een team bestaande uit kinderen met een beperking) in een sport naar keuze.

Maandag 2 april kregen acht kinderen met een beperking van de Duin atletiekles. Trainer Jan legde uit wat ze moesten doen: ‘We gaan eerst even warm lopen, waarbij je over de hekjes moet springen. Je mag er ook over heen stappen en als je dat nog te eng vindt, loop je er maar langs.’ Deze Special Heroes waren echter voor een kleintje niet vervaard en allen renden ze hard en sprongen over de poortjes dat het een lieve lust was.

De kinderen waren in twee groepen verdeeld en na enkele minuten ontstond er al een strijd tussen de twee teams over welke groep het snelst over de hindernissen konden komen. Karin Rijnbeek is gymleerkracht van de Duin (‘We noemen het geen Duinpieper meer, want dit zijn kinderen tussen de 13 en 20 jaar en ‘Duinpieper’ klinkt zo klein’) en ze kijkt vol trots naar de prestaties van ‘haar’ kinderen. ‘Voor veel kinderen is het lastig om met de G-teams in aanraking te komen. Met dit Special Heroes-programma introduceren we ze met verschillende sporten, zoals basketbal, tae kwon do, atletiek en judo. Als de kinderen de sport leuk vinden, leggen wij contact met de verschillende verenigingen.’ De afgelopen jaar hebben tachtig kinderen deelgenomen aan Special Heroes en sinds die tijd is zeker de helft van deze jongeren lid geworden van een sportclub.