Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 oktober 2012

Enthousiasme over plannen Hotels van Oranje


NOORDWIJK – De nieuwe bouwplannen van Hotels van Oranje worden warm onthaald in de politiek. Dit bleek tijdens de vergadering van de commissie Ruimte, Bereikbaarheid & Financiën van 3 oktober. In de raadszaal was hoog bezoek, want de belangrijkste kopstukken van Hotels van Oranje kwamen persoonlijk kijken welke raadsleden zich voor en tegen de bouwplannen uitten.

Kritiek kwam in ieder geval niet van VVD/JES. ‘We roepen al jaren dat we een congresbadplaats willen zijn. Er is snelheid geboden om het plan te realiseren; dit is pure vooruitgang voor Noordwijk.’ Commissielid Gutlich (Progressieve Combinatie) was niet enthousiast: ‘Het stuk wat voor ons ligt, vind ik zeer teleurstellend. En dat na jaren van overleg tussen het college en de initiatiefnemers.’ Commissielid Van der Hulst (WNW/LN) waarschuwde: ‘Laat de nieuwbouw niet zo worden als het foeilelijk Heemborghcomplex.’

Dennis Salman (Lijst Salman Noordwijk) kan het niet snel genoeg gaan: ‘We zitten in een crisis. Nu zijn er een paar ondernemers met een gouden randje die willen investeren en dan lijkt het of de gemeente in de laagste versnelling zit (over het goedkeuren van de plannen.’ Wethouder De Lange (VVD/JES) antwoordde dat hier geen sprake van is, omdat de jongste plannen pas enkele weken eerder bekend gemaakt waren.

Commissielid De Boer (CDA) sprak van een zeldzame kans. ‘Maar we moeten het zorgvuldig doen. Welke dorpjes met 25.000 inwoners kunnen over projecten praten die meer dan 100 miljoen euro kosten? Dat is zeldzaam.’ De Lange gaf aan dat het college ‘ongelooflijk blij is met het prachtige bouwplan’ en vervolgde: ‘Dit plan wordt door drie omwonenden bestreken, maar het college wil draagvlak creëren. Ik val van mijn stoel als ik hoor dat de heer Gutlich zeer teleurgesteld is over de kaders. We zijn hier vijf jaren mee bezig geweest!’ De planning gaat zo snel als wij aan de verlangde informatie komen. Het zal niet aan de gemeente Noordwijk liggen. Zo’n project komt ook niet dagelijks langs en die kans laten we niet lopen.’

2 Comments:

At 9:31 a.m., Anonymous Anoniem said...



Noordwijk aan Zee lijkt wel de speelplaats van de horeca ondernemers. Hoe kan men denken dat deze bouwplannen een positieve (of op zijn minst neutrale) impact zou kunnen hebben op de leefkwaliteit voor de omwonenden en voor de noordwijkers in het algemeen die graag van het dorp, strand en de boulevard willen genieten? Of telt dat gewoon niet mee in de overwegingen? Het is zeker niet het uitgangspunt geweest. Is het belang van Hotel Oranje dan zo zwaarwegend? Het wordt een lelijk, overdonderend bouwsel. Niets verfijnd, geen rekening houdend met de karakter van de locatie en helemaal niet met de omwonenden. Misschien net niet megalomaan, maar wel totaal "egoïstisch" van de bedenkers.

Ik woon trouwens in Noordwijk-Binnen, en zou dus niet elke dag geconfronteerd worden met het monstrum. Maar ik kan niet stil zitten terwijl mijn woonplaats telkens lelijker wordt gemaakt, als een "vermaakplek" voor mensen van ver vandaan, een lege hulsel, zonder inhoud, zonder ziel.

Er is al een Scheveningen, en er is al een Zandvoort. Noordwijk zou niet moeten proberen deze badplaatsen na te doen, maar juist zijn dorpskwaliteiten op zijn eigen manier benutten, tot zijn best laten komen. Te veel kustplaatsen zijn zielloze "hotelparadijzen" geworden, waar hotels in zicht, mate en aanwezigheid alles domineren. Ik vindt het al betreurend dat het strand winters nu ook bezaaid is met strandpaviljoens. Het was juist zo fijn met het komen en gaan van de paviljoens, ingegeven door de seizoenen. Het was juist zo fijn dat het strand weer van de Noordwijker en van de natuur was in de winter. Gelukkig bestaat dat nog ten noorden van de boulevard.
Lisbeth J. Veillat

 
At 4:11 p.m., Anonymous Anoniem said...

Ik ben een geboren Noordwijker en kan me volledig aansluiten bij het verhaal van Mevrouw Veillat hierboven.
Noordwijk moet geen gemeente worden die draait om importburgers die niets om Noordwijk geven maar alleen aan hun eigen knip denken. Laat het alstublieft niet doorgaan.

 

Een reactie posten

<< Home