Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Politieke strijd om eer fietsverbod Kanaalstraat

LISSE – Een klassiek stijltje van hogere politieke vakkunst was te bekijken tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur. Enkele weken terug dienden Nieuw Lisse, CDA en SGP/ChristenUnie een motie in om een fietsverbod in te stellen in de Kanaalstraat tussen de Kapelstraat en Molenstraat. D66 stemde samen met VVD en PvdA tegen, waardoor de stemmen staakten, maar twee weken later dient D66 een nog verdergaande motie in zonder collega-coalitiepartij Nieuw Lisse. In die motie wordt voorgesteld om de Kanaalstraat zelfs af te sluiten vanaf de Heereweg tot de Molenstraat.

Fractievoorzitter Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) had onderzocht hoeveel voetgangers en fietsers er tijdens koopavonden en op de zaterdagen door het winkelcentrum voortbewegen. De cijfers toonden aan dat er dan teveel wandelaars zijn, zodat fietsen door de Kanaalstraat niet meer verantwoord is. Ruigrok dacht wellicht dat hiermee alle partijen zich achter de eerder ingediende motie zouden scharen, maar dat was geenszins het geval.

D66, VVD en zelfs het CDA willen een motie indienen om het fietsverbod op donderdagavonden en zaterdagen in te voeren op de Kanaalstraat (Heereweg tot Molenstraat), Kapelstraat en de Meer en Houtstraat. Met name de steun van het CDA was een verrassing. Commissielid Jaap Schuijt (CDA): ‘Na de schouw van afgelopen zaterdag zijn we tot de conclusie gekomen dat er ook nog een uitbreiding mogelijk is voor het fietsverbod.’ Ook de SGP/ChristenUnie wil liever de verstrekkendere motie ondersteunen, liet fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis weten. ‘De eerste motie was een heel goed initiatief van ons. Ik heb begrepen dat het afsluiten van de Kanaalstraat van de Heereweg tot aan de Molenstraat de voorkeur heeft van alle partijen. Wij steunen dit.’

Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) informeerde dat hij het ‘niet handig’ zou vinden om de Kapelstraat af te sluiten. ‘Vrijwaar de Kapelstraat in ieder geval van een fietsverbod. Wagens moeten winkels blijven bevoorraden.’