Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 oktober 2012

Puinhopen van Kippers bestreden

LISSE – De overgang van de medewerkers openbare ruimte naar De Meerlanden is ongestructureerd gegaan. Er heeft geen nulmeting plaatsgevonden en de nieuwe organisatie moest proefondervindelijk ervaren hoe het groenonderhoud gedaan moest worden. Omdat de gemeente jarenlang het achterstallig onderhoud bestreden heeft met restgelden die aan het eind van het jaar nog over waren, is er nooit een structurele aanpak geweest. De indruk bleef donderdag 11 oktober tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur bestaan dat de gemeente de hele afdeling openbare ruimte met alle perikelen heeft neergekwakt bij De Meerlanden.

Het was aan wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) om de puinhopen van zijn voorganger Jan Kippers (CDA) op te ruimen en toe te lichten aan de commissieleden. Alle partijen stelden kritische vragen, op het CDA na. Geen enkel commissielid van die partij deed zijn of haar mond open bij de behandeling van dit onderwerp. Van Zelst gebruikte een metafoor om de problemen te beschrijven waarmee de groenmedewerkers bij de overgang werden geconfronteerd. ‘Als je niet weet waar je naar toe gaat, maakt het niet uit hoe je rijdt. De staat van onderhoud van de bus was niet bekeken en ook kwamen nieuwe passagiers aan boord. De werkzaamheden waren nauwelijks omschreven. Voor de Meerlanden was dat beheer een nieuwe taak, maar al doende leert men.’

Een gespecialiseerd bureau heeft onderzocht hoeveel meters en aantallen van de openbare ruimte onderhouden moeten worden. Ambtenaar Lenie Bouwman presenteerde elf verbeterpunten. Vanaf volgend jaar komen er ‘kwaliteitsmetingen’, maar ook moet de relatie tussen de Maregroep en de Meerlanden worden verbeterd. Dit moet leiden tot een betere afstemming van elkaars planning. Ze verzekerde de politici: ‘De kwaliteit van groen komt op orde.’

Het publiek op de politieke tribune kon alleen maar constateren dat de gemeente op papier ieder jaar 200.000 euro bespaart op het onderhoud van de openbare ruimte. Maar aan de andere kant heeft de raad ermee ingestemd dat de komende negen jaar 170.000 euro moet worden bijgelegd aan De Meerlanden om het achterstallig groenonderhoud in te halen. En bijster veel tevredenheid over de wijze waarop het groen onderhouden en de sneeuw bestreden wordt, is er ook niet.