Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 januari 2013

Bijna elf frikandellen in een kwartier

SASSENHEIM – De elfde frikandel in een kwartier tijd, wordt zelfs Nick Turk te machtig. Na driekwart van de snack naar binnen te hebben gewerkt, geeft hij het op. Toch wordt hij, luttele momenten later, gekroond tot kampioen frikadellen eten van Sassenheim en omstreken. Hoe Turk deze wedstrijd ervaren heeft? Hij laat een boertje: 'Slecht!'
Aan een lange rij tafels zaten 24 mannen en één vrouw om kampioen frikandellen eten te worden. In een hoek van snackbar Verhage Fastfood stond een grote beker te wachten op de winnaar; degene die de meeste frikandellen binnen vijftien minuten kon verorberen. Eigenaar Harmen Vanneuville geeft voorafgaand aan de start van deze derde editie de deelnemers nog enkele waardevolle tips: ‘Iedere frikandel weegt honderd gram. Het beste kun je eerst een dipje nemen in de mayo en de curry; dan glijdt het wat lekkerder.’ Enkele medewerkers van de zaak vormen de jury en zij kijken of alles volgens de regels verloopt. Iedere deelnemer die tijdens het kwartier wegloopt of frikandellen onder de tafel verstopt, wordt onherroepelijk gediskwalificeerd. Ook het gebruik van gereed staande emmers tijdens de wedstrijd betekent een automatische uitsluiting van deelname.

Bert-Jan van Zadelhoff, vorig jaar winnaar met 9 frikandellen , laat weten dat hij een ‘happer’ is. ‘Ik ga het niet redden om een frikandel in één keer naar achteren te schuiven.’ Petra van Duijvenvoorde at 25 jaar geleden voor het laatst zo’n snelle hap. ‘Mijn vader wilde meedoen, maar hij had geen zin om alleen te gaan. Daarom doe ik ook mee.’

De wedstrijd staat op punt van beginnen en de 25 deelnemers krijgen elk een bord met vijf frikandellen voorgeschoteld. Hap na hap worden de frikandellen weggestouwd en na zeven minuten ligt deelnemer Nick Turk voor met 8 frikandellen in zijn maag. Zijn vriendin staat hem aan de zijkant aan te moedigen: ‘Kom op, Nick! Nou dooreten!’ Al snel wordt duidelijk dat het record van vorig jaar eraan gaat en dat het een nek aan nek race wordt tussen drie deelnemers.

Vanneuville telt de laatste tien seconden af en de borden totaalscore van iedere deelnemer wordt bekeken. Amerik van Duijvenvoorde werd derde met 10 1/4de frikandellen , net achter Mark van Kesteren, die een hap meer had genomen. Maar de glorieuze winnaar was toch Turk, met 10 en driekwart frikandel. Nadat hij de beker in ontvangst neemt, wordt de winnaar steeds wat bleker. ‘Maar volgend jaar kom ik weer terug, hoor.’ In totaal aten de deelnemers 278 frikandellen. En dan nog is het niet voorbij. Als dank voor hun deelname mochten ze vijf frikandellen en een pot mayonaise mee naar huis nemen.