Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 april 2013

Begrip voor controlerende taak gemeenteraad

LISSE – ‘Hoe kan de gemeenteraad de uitvoering van het Beleid- en Beheerplan Openbare Verlichting controleren, als niet bekend is wat het geplande onderhoud is?’ Deze prangende vraag was reden voor SGP/ChristenUnie en D66 Lisse om het onderwerp van de hamerstukkenlijst af te halen en het toch te bepreken tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 28 maart.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66) stelde: ‘Er moet een deugdelijk uitvoeringsplan zijn, voordat je een beleid- en beheerplan vaststelt. Wanneer het onderhoud wordt uitgevoerd is nu te vaag omschreven.’ Gemeenteraadslid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) vulde aan: ‘We willen extra aandacht voor de controlerende en sturende rol van de raad. Alleen met de juiste informatie kun je controleren dat zaken goed gaan. Niet alleen achteraf, maar ook op het moment dat de zaken gebeuren.’ De beide partijen riepen het college op om voortaan bij nieuwe beheerplannen ook een actueel uitvoeringsplan aan de gemeenteraad te tonen.

Wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse) was vol begrip over deze oproep. ‘De raad stelt de kaders vast, maar de uitvoering van het beleid- en beheerplan is voorbehouden aan het college. Ik begrijp de gevoelens van de raad als u zegt dat u grip wilt hebben over onze controlerende taak op de uitvoering. Het college gaat een methode bedenken op grond waarvan de gemeenteraad kan beoordelen hoe het beleid en beheer wordt uitgevoerd.’ Na enig discussie tussen de politieke partijen en een schorsing, trokken D66 Lisse en SGP/ChristenUnie het amendement in. Zij waren tevreden met deze toezegging van de wethouder. Het Beleid- en Beheerplan voor de Openbare Verlichting werd vervolgens aangenomen.