Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Positieve ontwikkelingen Braassemerland

ROELOFARENDSVEEN – De ontwikkeling van het centrumplan van het Braassemerland is weer een stukje dichterbij gekomen. Begin dit jaar heeft de gemeente overleg gevoerd met Heembouw Holding BV en het Hoogheemraadschap van Rijnland. Daaruit blijkt, dat er eigenlijk niets de verdere uitwerking van (een deel van) de plannen in de weg staat. Eén bewoner heeft aangegeven dat hij zijn terrein graag onderdeel van het plan wil laten zijn, maar dat is volgens de gemeente een zaak tussen Heembouw Holding BV en de aanvrager.

Volgens een akoestisch onderzoek zal er weliswaar sprake zijn van een geluidsbelasting van de naburige gevels, die hoger is dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB (decibel). Maar het gaat hier om een gebied waar maximaal 30 kilometer per uur mag worden gereden. Daarom worden geen maatregelen genomen. Of, in de woorden van de gemeente: ‘Een ontheffing Hogere Waarde is niet van toepassing omdat het geen onderzoeksplichtige wegen in het kader van de Wet geluidhinder betreft.’

Volgens een nieuwsbrief van de gemeente komen in dit gebied ‘292 woningen en flink wat extra winkels, waaronder een Vomar Voordeelmarkt’. Pedro Van Luling, projectontwikkelaar bij Heembouw: Iedereen die het plan ziet, is er enthousiast over. Dat komt ook doordat we de zaken die de Adviesgroep Centrum destijds belangrijk vond, zoveel mogelijk hebben meegenomen in het plan.’

Het gebied wordt in drie fasen ontwikkeld. Allereerst 82 eengezinswoningen aan de oostkant, tegenover Waterryck. Daarna volgen 58 vrije sector appartementen en 62 eengezinswoningen tegenover het Noordplein. Als laatste komt er een winkelgebied met daarboven grotendeels appartementen in de sociale sector. Hiervan verhuurt Woningbouwvereniging Alkemade er 45. Bovendien worden 45 van deze appartementen in de verkoop gedaan. Van Luling: ‘Begin 2014 gaat als alles goed is, de eerste paal van fase I de grond in. Het hele project, inclusief de winkels, moet tegen het einde van 2017 af zijn.’ Over het nieuwe winkelgebied stelt de projectontwikkelaar: ‘Het is absoluut niet de bedoeling de winkels van het Noordplein weg te halen. We willen juist nieuwe winkels trekken, zo hebben we goede hoop dat er een Hema komt.’ Ook is er ruimte gereserveerd voor extra voorzieningen, zoals een huisarts.

Uiteindelijk zou het originele projectplan Braassemerland, gelegen aan de zuidkant van de huidige kern Roelofarendsveen, een totaal van tussen 300 en 365 woningen moeten opleveren, met circa 6.900 m2 aan allerlei voorzieningen.