Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2013

Succesvolle samenwerking

LISSE – Tot voor kort ging iedere vereniging zijn eigen gang en hielden de (bestuurs)leden zich enkel bezig met de eigen ontwikkelingen. Maar de onlangs gehouden Beursvloer heeft de ogen van de vrijwilligers geopend. Dankzij samenwerking kunnen veel mooie zaken gerealiseerd worden. Een prachtig voorbeeld hiervan zijn de initiatieven van de Watervrienden Lisse, de Shawano’s en de Guppen. In een interview vertellen Paul Scheps (voorzitter Watervrienden), John Poelman (voorzitter Guppen) en René Bladder (bestuurslid Watervrienden) hier meer over.

Vorig jaar trok carnavalsvereniging De Gaapstokken in bij het clubhuis van de Watervrienden en die samenwerking bevalt niet alleen prima; het smaakt zelfs naar meer. In 2012 werd een beursvloer georganiseerd, met als doelstelling dat verenigingen en bedrijven elkaar konden helpen met het uitwisselen van elkaars activiteiten en talenten. En diezelfde avond vonden de Shawano’s, Guppen en Watervrienden elkaar in de vorm van een driehoeksruil.

De bestuursleden van de Shawano’s benaderden Scheps met de vraag of negen leden persluchtlessen konden krijgen. Dat is geen activiteit van de Watervrienden, maar de voorzitter nam contact op met Poelman: ‘Ik heb enkele potentiële leden voor je!’ Ook Poelman was enthousiast en al gauw werd een deal gemaakt. De Guppen zorgen op woensdag 13 maart voor gratis lessen om met perslucht te leren duiken en als tegenprestatie helpen de Shawano’s in het weekend van 1 en 2 juni bij het kampeerweekend ‘Colour Madness’ voor de jeugd van de Watervrienden. Op het terrein van de ijsclub kamperen de kinderen daar 24 uur, hebben een barbecue en genieten van spelletjes.

Scheps was voorafgaand aan de beursvloer sceptisch, zo geeft hij toe, maar hij kwam er dolenthousiast van terug. ‘In gesprekken met andere verenigingen kwamen we tot een deal die we niet verwacht hadden. Bovendien kregen we nog een nieuwe laserprinter ook.’ Ook op ander terrein vinden de verenigingen elkaar. Zo werd door enthousiaste leden van de gaapstokken onlangs nog de belendende stoep voor het clubhuis opgehoogd. Ook  moeten de Guppen wegens voorbereidende werkzaamheden voor het nieuwe zwembad hun oude clubhuis verlaten en vinden een nieuwe onderkomen per 1 maart in het clubhuis van de Watervrienden waarbij de Guppen een speciale opslagruimte hebben gekregen voor hun duikapparatuur.

Deze activiteiten zijn geen voorbode van een fusie, informeert Poelman, ‘Maar de samenwerking heeft zeker toegevoegde waarde’. Nu al wordt nagedacht om meerdere activiteiten voor hun gezamenlijke jeugd te vieren, zoals het samen zeilen op de Kaag of de Sinterklaasviering. Het zijn allemaal goede ontwikkelingen, die een voorbode zijn van een nieuw hoogtepunt in 2015: het moment waarop de drie verenigingen Watervrienden, Guppen en ZCL hun intrek kunnen nemen in de verenigingsruimte in het nieuwe zwembad. Overigens behoeven de Gaapstokken dan niet met lege handen achter te blijven; zij hebben dan de mogelijkheid  om het huidige clubhuis over te nemen van de Watervrienden.