Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2013

Tweede bedrijfswoning buitengebied heikel punt

KAAG EN BRAASSEM – De Provincie Zuid-Holland wil niet dat de mogelijkheid geschapen wordt om een tweede bedrijfswoning bij een agrarisch bedrijf in het buitengebied te bouwen. Dat bleek maandag 6 mei tijdens een presentatie over het bestemmingsplan Buitengebied Kaag en Braassem West.

Dit gebied is ruwweg de voormalige gemeente Alkemade en behelst het hele gebied tussen Roelofarendsveen en de gemeenten Teylingen en Leiden, maar ook een stukje van het Braassemermeer. Beleidsmedewerker Jan Beelen informeerde de gemeenteraadsleden dat voor toekomstige ontwikkelingen uitgegaan wordt van een gemiddelde groei van 20% van de agrarische activiteiten. Er zijn zorgen geuit over milieugevaren in verband met toename van de stikstof. Immers, iedere koe extra draagt ook bij aan meer stikstofuitstoot. Beelen liet weten: ‘Geen toename van stikstof is een irreëel scenario, want dan moet je alles op slot zetten in het buitengebied.’ Ook vindt het college dat het mogelijk moet zijn om tweede bedrijfswoningen te bouwen.

Het college wil aan de agrariërs voldoende uitbreidingsmogelijkheden bieden in het buitengebied. Waar mogelijk, kan er ook ruimte zijn voor recreatieve activiteiten, maar er mogen geen nieuwe woningen en recreatiewoningen komen. In de jachthavens mogen golfbrekers en aanlegsteigers gewoon aangelegd worden. In de Oude Kooi (een natuurgebied waar al jaren gerecreëerd wordt) en de Keverhaven mag een bouwwerk voor sanitaire opslag staan en ook mag daar zomers ijs en snacks verkocht worden.

In de Parken aan de Hofdijklaan en de Balgerij mogen geen extra recreatiewoningen worden toegevoegd. Wel zijn er nog uitbreidingsmogelijkheden voor de Wijde Aa. Er is een expliciet verbod opgenomen in het bestemmingsplan tegen permanente bewoning in een recreatiewoning. Hierop kan gehandhaafd worden. De mensen die een persoonsgebonden vergunning hebben om in een recreatiewoning te verblijven, mogen deze behouden. Maar zodra ze weg zijn, wordt het huisje weer een recreatiewoning.

Er zijn al tientallen zienswijzen ingediend tegen de plannen. Een groot struikelblok kan nog de provincie Zuid-Holland vormen, want deze instantie stelt dat de regeling voor de tweede bedrijfswoning uit het bestemmingsplan moet. Als de gemeenteraad op donderdag 17 juni toch instemt met de mogelijkheid voor het bouwen van dit soort bedrijfswoningen, dan kan Gedeputeerde Staten besluiten om dat deel van het bestemmingsplan af te keuren.