Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2013

‘Waterparadijs in Rijnsaterwoude’

LEIMUIDEN / RIJNSATERWOUDE – Het dorp Leimuiden wordt een groeikern en Rijnsaterwoude gaat voortaan door het leven als een groenkern. Dat is het gevolg van een integrale herziening van het bestemmingsplan voor beide dorpen. Als de gemeenteraad hier in juni mee instemt, wordt voor nieuwe bouwplannen wel naar Leimuiden en veel minder naar Rijnsaterwoude gekeken, zo bleek tijdens een ambtelijke presentatie op maandag 6 mei.

Met name in Leimuiden moet de detailhandel zich gaan ‘concentreren’, zo werd gesteld. Met name de winkels in het zuidelijk deel van de Dorpsstraat ziet de gemeente graag verhuizen richting het centrum van het dorp. Voor die winkels zouden er dan extra woningen in de plaats kunnen komen.

Voor het bouwproject Kroondomein II wordt ingezet op de realisatie van twee-onder-een-kap woningen en het laten bouwen van ‘vrije kavel woningen’. Andere bouwprojecten die in de toekomst uitgevoerd moeten worden zijn de Beukenlaan fase III en fase IV. De gemeente wil zo min mogelijk bedrijven en woningen door elkaar hebben staan. Daarom worden de adressen Molenkade 24 en 24a (nog) niet ombestemd naar (veranderd in, JD) woningbouw.

Rijnsaterwoude moet haar ‘recreatieve kansen’ meer benutten. Hierbij past geen woningbouw bij Suyderbon II. De gemeente hoopt op ondernemers die initiatieven ontwikkelen om van Rijnsaterwoude een aantrekkelijke plaats voor toeristen te maken. Gemeenteraadslid Christian Malin (Samen voor Kaag en Braassem) had wel een suggestie: ‘Op de Suyderbon kan een mooi tropisch waterparadijs komen!’ Ook kwam de suggestie om een camping te beginnen op Suyderbon II. ‘Want aan Teylingen zijn we twee campings verloren!’ Gemeenteraadslid Job Grovenstein (CDA) zag op een heel ander vlak mogelijkheden. ‘Recreatieve kansen benutten klinkt heel mooi. Maar is er gedacht aan het aanleggen van voorzieningen voor mensen die hun boot willen aanleggen aan de Drecht en de Leidsevaart? Dan kunnen mensen Rijnsaterwoude bezoeken.’

Wethouder Antoon Kea liet weten dat alle opties open liggen. ‘Dorpskernen zijn vrij behoudend en ontwikkelingen kunnen leiden tot planschade. Dit bestemmingsplan laat geen grootschalige bestemmingsplannen als zo’n waterparadijs toe. Maar als mensen met ideeën bij ons komen, bekijken we ze met een positieve grondhouding.’