Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 november 2013

Bollendorpen houden deur open

 
VOORHOUT – De deur blijft open staan voor Noordwijk om alsnog volledig mee te doen met de bestuurlijke samenwerking. Dat is het positieve nieuws, dat Jan de Ridder (CDA), Taetske Visser (Puur Noordwijk) en Roberto ter Hark (VVD/JES) donderdag 24 oktober te horen kregen van de politici uit de overige bollendorpen. De toekomst van de gemeente Noordwijk ligt nu in handen van het CDA. Deze partij bepaalt of Noordwijk volledig mee gaat doen met de bestuurlijke samenwerking, of dat de Bollen4 zonder het kustdorp verder gaan.
Meerdere malen complimenteerden de politici uit de overige Bollendorpen de Noordwijkse delegatie. Maar echte toezeggingen richting de Noordwijkers werden niet gedaan. Gemeenteraadslid André Bostelaar (CDA Lisse) liet weten dat de afspraken uit de gemeenschappelijke regeling ‘in beton gegoten’ waren. De Noordwijkse wens om over bepaalde zaken (‘budgetten en bevoegdheden’) opnieuw te gaan onderhandelen, was voor Lisse geen optie.
Zover wilden de overige bollendorpen niet gaan, waarbij Noordwijkerhout een krachtig pleidooi hield om Noordwijk alsnog over de streep te trekken. Martijn Bilars, VVD-fractievoorzitter in dat dorp, richtte zich met name op De Ridder, omdat zijn partij nog een definitief standpunt in moet nemen en stelde: ‘Wij zien wel de mogeiljkheid om met Noordwijk in gesprek te gaan. Vanuit Noordwijkerhout zouden we bijzonder graag zien dat Noordwijk zich alsnog aansluit bij de Bollen5. We hebben dezelfde bedenkingen als u over de vraag of het wel zo uitkomt, als wij het ons voorstellen. Maar we hechten eraan om dit proces van binnenuit te voeren. Het gaat hierbij om deelnemen, verantwoordelijkheid nemen enheel  waakzaam zijn om eruit te krijgen wat we zouden willen.’ Op de vraag van Noordwijk of er ook nog andere samenwerkingsverbanden konden worden aangegaan, werd bevestigend geantwoord, mits die ‘externe’ samenwerkingsverbanden gedaan worden in overleg met (na toestemming van, JD) de overige Bollendorpen.
Na afloop liet De Ridder weten: ‘Ik heb deze bijeenkomst als positief ervaren. Maar ondanks alle uitgestoken handen van met name Teylingen en Noordwijkerhout heb ik niet het gevoel dat we er ook uit zijn. Ze willen in ieder geval met Noordwijk verder praten en dat is winst. Ik moet wel in onze fractie een afweging maken hoe we dat gaan duiden, maar ik ben niet ontevreden.’
De CDA-fractievoorzitter houdt zijn kaarten tot 31 oktober dicht aan zijn borst  en hij geeft niet aan of Noordwijk het pad van volledige zelfstandigheid gaat aflopen, of toch de afslag maakt naar de bestuurlijke samenwerking. ‘We hebben grote moeite met het overhevelen van budgetten en bevoegdheden. Noordwijk moet niet willlen, dat we niet meer zelf over zaken kunnen beslissen. We moeten niet veel van onze bevoegdheden weggeven, waarbij we er achteraf spijt van krijgen.’