Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 november 2013

Lagere prioriteit voor bestrooien stoepen bejaardencentra

LISSE – Trottoirs bij bejaardencentra worden niet meer standaard gestrooid, zo blijkt  uit het Draaiboek Gladheidsbestrijding 2013-2014 Gemeente Lisse’. Vorig jaar gebeurde dit nog wel, maar nu is deze verplichting weggevallen uit het overzicht. Alleen bij aanhoudende gladheid komen deze voetpaden nog aan de beurt.
Bij sneeuwval worden eerst de belangrijkste doorgaande wegen en de busroutes bestrooid  en geveegd. Daarna komen de fietsroutes, de wijkontsluitende wegen en de wegen buiten de bebouwde kom aan de beurt. Als laatste worden ook de bruggen, bushaltes en winkelcentra bewerkt om de gladheid tegen te gaan. Bij extreme sneeuwval kan het voorkomen dat de strooiroutes noodzakelijkerwijs worden beperkt tot alleen de busroutes, Deze routes worden in dat geval met voorrang gestrooid vanwege de veiligheid voor het verkeer.
De Meerlanden heeft volgens eigen zeggen voldoende zout om de winterperiode door te komen. Dit komt omdat een strategische zoutvoorraad is aangelegd. Bij dreigende gladheid gaan de strooiwagens vroeg op pad. Naast het strooien wordt ook sneeuw geschoven en worden fietspaden met borstels sneeuwvrij gemaakt. Alleen bij aanhoudende gladheid worden extra mensen ingezet om buiten de strooiroutes moeilijke plekken begaanbaar te maken. Het gaat hier bijvoorbeeld om hellingen,‘doorsteekjes’op rotondes en voetpaden rond woon-/zorgcentra.