Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 december 2013

Papierwinkel om te helpen met formulieren

Voor laaggeletterden en minder zelfstandigen
KAAG EN BRAASSEM – Sinds woensdag 18 december beschikken de inwoners over hun eigen ‘Papierwinkel’. Mensen die moeite hebben met het invullen van officiële papieren of het bijhouden van hun administratie, kunnen gebruik maken van vrijwilligers die hen daarbij gratis helpen. Namens de Driemaster vertelt Marion Bakkes over dit project. Zij is samen met Rettie Bentvelsen (Ouderenwerker van De Spil) coördinator voor De Papierwinkel.
In heel het land worden papierwinkels opgezet, want steeds meer mensen hebben behoefte aan hulp bij het invullen van overheidsformulieren. Of het nu gaat om de belastingformulieren of papieren met betrekking tot werk en uitkering. De Spil had deze papierwinkel al kleinschalig opgezet, met name in Alkemade en de regio. De behoefte en noodzaak voor deze papierwinkel bleek zo groot, dat het initiatief nu gemeentebreed is opgepakt.
Bakkes: De vraag groeit steeds meer. Met veel mensen gaat het op financieel  gebied  niet goed. Een groep mensen die dankbaar gebruik maakt van de Papierwinkel, zijn mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In heel Nederland zijn dat 1,3 miljoen mensen. Zij kunnen helemaal niet zelfstandig een formulier invullen.’
Maar ook mensen die prima kunnen lezen en schrijven, hebben regelmatig veel problemen met het invullen van formulieren. Tijdens de ingebruikstelling van de Papierwinkel werd bijvoorbeeld de opmerking geplaatst dat ook formulieren van de gemeente Kaag en Braassem niet gemakkelijk te lezen zijn. Bakkes geeft een ander voorbeeld van mensen voor wie de Papierwinkel een uitkomst kan zijn. ‘Als je partner tientallen jaren lang de financiële administratie heeft gedaan en hij/zij overlijdt, kom je er plotseling alleen voor te staan. En moet je opeens al die formulieren zelf invullen.’
Hoeveel mensen gebruik gaan maken van de Papierwinkel, is nog niet bekend. De kans is aanwezig, dat er mensen zijn die – onterecht – aarzelen om de stap te maken. Bakkes: ‘We herkennen dat inwoners van KB niet gemakkelijk over deze problematiek naar buiten treden. Het is veel “ons kent ons”. Ze willen dan niet voor de buren erkennen dat ze problemen hebben met formulieren.’ Hier springt de Papierwinkel op in, want de twaalf vrijwilligers die de mensen helpen worden niet in het eigen dorp of bij kennissen ingezet. Op die manier blijft de privacy gewaarborgd.
De Papierwinkel is er voor alle leeftijdsgroepen, maar is niet bedoeld voor mensen met een eigen bedrijf, die hopen dat ze zo de kosten van een accountant kunnen uitsparen. Ook mensen die probleemloos een eigen accountant kunnen betalen, wordt vriendelijk geadviseerd dat te doen. Maar inwoners die iedere maand angstvallig kijken naar het bankafschrift en tot circa 125% van het sociaal minimum verdienen, kunnen gerust contact opnemen.
Elke woensdagochtend van 9:30 tot 12:00 is er een spreek uur in de Hof van Alkemade. Voor meer informatie: bel iedere werkochtend tussen 09:00 uur en 11:00 uur via: 071 331 7967, email: papierwinkel@dedriemaster.nu of bekijk de website: www.dedriemaster.nu/papierwinkel.