Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 februari 2014

Burgemeester ontevreden over kabinetsmaatregelen

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Maar liefst 2/3de van de gemeenten is ongelukkig met het feit dat de rijksoverheid wel allerlei taken doorstuurt naar de gemeenten, maar tegelijkertijd flink snijdt in de financiële tegemoetkomingen. Dit maakte burgemeester Marina van der Velde donderdag 16 januari bekend. Ze deed deze mededeling tijdens het persgesprek waarbij aangekondigd  werd dat de gemeenteraad van het college de financiële verordening in mei ontvangt.
Van der Velde liet weten dat de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten, JD) had aangekondigd dat 66% van de gemeenten ‘niet tevreden waren met het resultaat’. De burgemeester: ‘Maar ze zijn zich er bewust van dat qua geld geen beter resultaat te boeken is. Als gemeente stemmen wij ook niet in. We zijn teleurgesteld met het behalen van het (subsdie, JD) geld.’ Ook andere zaken moeten beter geregeld worden, volgens Van der Velde. Dan gaat het om de organisatie van de overdracht van de drie decentralisaties en de contracten tussen gemeenten, verzekeringsmaatschappijen en AWBZ-instellingen.
De burgermoeder: ‘Maak het voor de gemeenten mogelijk om zich beter voor te bereiden. Door de manier waarop het kabinet deze bezuinigingen doorvoert, wordt de bewegingsruimte voor de gemeenten steeds kleiner. De bureaus Jeugdzorg krijgen voor 80% een baangarantie en de gemeenten moeten dat financieren. Dat maakt onze bewegingsruimte kleiner en dat begint echt zorgelijk te worden.’ De VNG gaat zich beraden over de reactie naar het kabinet toe.