Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 februari 2014

MAG verandert samenleving

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad geeft op maandag 24 februari haar mening over de Maatschappelijke Agenda (MAG). Het is voor wethouder Floris Schoonderwoerd (PvdA) het belangrijkste document wat onder zijn leiding de afgelopen vier jaar gerealiseerd is. Hij heeft er in het hele land veel lof over gekregen, zo beaamd projectleider en extern adviseur van het bedrijf BMC Cynthia van Keulen.
In het hele land proberen gemeenten de juiste oplossing te vinden voor de taken van de rijksoverheid die worden overgedragen. Dan gaat het om de zorg voor ouderen, jeugd en werklozen. De MAG moet oplossingen geven over de vraag: ‘Waar gaat Kaag en Braassem met haar inwoners naar toe?’ En de antwoorden op de vraag moeten gegeven worden door de mensen die er verstand van hebben, zoals de mensen die werkzaam zijn met ouderen, jeugd of werklozen.
Van Keulen is vol lof: ‘We komen in veel gemeenten waar een zetje nodig is. Het is leuk in een gemeente te komen, waar men voorop loopt. De omschakeling is al lang geleden voorbereid. De MAG gaat al over verbinden, samenwerken, zelf doen en meer gebruik maken van vrijwilligers. Veel gemeenten moeten dat allemaal nog opschrijven en uitvoeren.  De MAG is een voorbeeld waar een kleine gemeente groot in kan zijn.’ De gemeente kan niet alles zelf regelen; veel van de overgedragen overheidstaken moeten samen met de andere gemeenten worden opgepakt.
Schoonderwoerd licht toe: ‘Iedereen wil in zijn eigen dorp oud worden. Het omgaan met dementerenden kan de vrijwilliger niet, maar het koffie inschenken of hand- en spandiensten wel.Dan hoeven er geen busjes meer naar Leiden te rijden.’ Juist door extra hulp en ondersteuning kunnen andere kosten vermeden worden, aldus de wethouder: ‘De MAG zorgt ervoor dat je professionele partijen zo ver krijgt, dat zaken niet hoeven worden uitgevoerd. Ziekenhuizen moeten niet meer beloond worden om te gaan opereren.’
Hij besluit: ‘Mantelzorgers moeten een grotere rol op zich nemen: je buren, vrienden en kennissen zitten in hun eigen dorp.’ Ook mensen die zelf hulp nodig hebben, kunnen anderen van dienst zijn: ‘De lamme helpt de blinde; met groepswonen kun je elkaar helpen en hoef je niet naar bijvoorbeeld Katwijk.’