Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 maart 2014

Nieuwe manier van afval ophalen

LISSE – De huidige afvalcontainers van 220 liter zullen verdwijnen. In plaats daarvan moeten alle inwoners minimaal drie containers naast hun huis hebben. In deze containers moet apart gft (groente, fruit, tuinafval), plastic, oud papier en karton worden gestopt. De restanten aan glas, textiel en restafval (het echte vuilnis) moeten we dan zelf wegbrengen. Dit wordt niet meer opgehaald bij de huizen. Deze visie heeft wethouder Ad van Zelst (Nieuw Lisse). Dinsdag 11 maart liet hij weten dat de gemeente de eerste stap heeft gezet voor het realiseren van een afvalstoffenbeleidsplan.
De afvalinzameling moet duurzamer worden; restafval levert geen geld op, maar dat geldt wel voor papier, plastic en gft-afval. Bovendien zijn gemeenten vanaf 2020 verplicht dat de inwoners minimaal 75% van hun afval scheiden en met het huidige systeem is dat percentage niet haalbaar. Daarom wordt het tijd voor een nieuwe aanpak en de gemeente wil dit plan ‘samen met de inwoners’ opstellen. Uitgangspunt hierbij is wel het ‘omgekeerd inzamelen’, waarbij de verschillende afvalsoorten in verschillende bakken worden gedaan. Het restafval moeten de inwoners dan naar ondergrondse containers brengen. Als dit systeem eenmaal goed werkt, wordt het ‘diftar’ waarschijnlijk ingevoerd, als volgende stap om die 75% te halen. Diftar staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ en houdt in, dat de mensen die meer restafval hebben, ook meer gaan betalen voor de verwerking daarvan. De plannen moeten dit najaar klaar zijn.
Van Zelst laat weten, dat Lisse dit niet alleen op pakt. Ook de overige Bollendorpen denken serieus na over deze nieuwe manier van afval ophalen. De rol van het bedrijfsleven wordt ook onder de loep genomen, want teveel bedrijven brengen niet al hun afval naar de gemeentewerf. Ook maken ze gebruik van andere manieren om hun afval te lozen en dat gaat ten koste van de particuliere inwoners. Van Zelst stelt: ‘Ik hoop op voldoende draagvlak, want we moeten voldoen aan de duurzaamheidsnormen. Het is goed te werken aan een duurzame samenleving, zodat die plastic eilanden uit deoceanen verdwijnen.’
De plannen zijn, dat huizen in zogeheten laagbouw minicontainers van 180 liter krijgen. Inwoners in hoogbouw, die geen ruimte hebben voor meerdere containers, moeten hun afval in verzamelcontainers storten, die verspreid door het dorp opgesteld zullen worden. De dertien locaties waar de openbare textielcontainers staan, vormen de basis voor brenglocaties, waarbij het aantal textielcontainers gehandhaafd blijft. De overige locaties voor glascontainers blijven behouden. Het aantal openbare papiercontainers wordt sterk verminderd, omdat de laagbouwaansluitingen een minicontainer voor oud papier en karton krijgen. Om op de milieustraat ongewenst (bedrijfs)afval te kunnen weren, krijgen de inwoners van Lisse een toegangspas. Daarnaast wordt een slagboom geplaatst.