Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 april 2014

Afscheid van niet-gedecoreerde raadsleden

KAAG EN BRAASSEM – Burgemeester Marina van der Velde was woensdag 26 maart vol lof over de vertrekkende gemeenteraadsleden. In de afgelopen vijf jaar hebben deze politici meer dan honderd vergaderingen gevolgd en meer dan vijfhonderd besluiten genomen.
Ze begon met de CDA-raadsleden. Over Anne Betty Bannenberg stelde Van der Velde: ‘Je maakte je hard voor de sociale werkplaats. Ik hoop dat je terug kijkt op een bijzondere en eervolle tijd. Je hebt bijgedragen aan de goede zorg voor de mensen die het nodig hebben.’ Tegen Dick Nachtegaal: ‘Je bent een bijzonder aimabel mens met heel veel geduld. Van 1986 tot 2002 was je raadslid in Alkemade. In 2009 vroeg je partij of je beschikbaar was voor nog een periode. Nu heb je jezelf 21 jaar voor het CDA als raadslid en deels als wethouder ingezet. In 2002 heb je al een lintje gekregen. Vijf jaar raadslidmaatschap levert niet nog een keer een lintje op. Dank voor al het nuttige werk.’ Lia Brouwer noemde de burgemeester ‘een duizendpoot, met altijd veel hooi op je vork. Maar met veerkracht. Je probeerde het verschil te maken in de politieke arena.’ Henk Hoek kreeg ook veel lof. ‘Je voerde in de raad kundig het woord. Regelmatig voorzag jij je vragen en opmerkingen van een ruime inleiding.’
De vertrekkene VVD-raadsleden werden ook in het zonnetje  gezet. De burgemeester over Jelmer Dobbe:  Acht jaar geleden schoof je als broekie aan in de raad. Je zat altijd netjes in het pak en was op de hoogte van de financiële materie. Je hebt je ontwikkelt tot dé financiële expert van de gemeente. Met jouw vertrek gaat veel financiële kennis en kunde verloren. Er komt een tijd dat je zal terugkeren in de raad in de gemeente waar je dan woont.’ Over Jan van der Geest: ‘Je kan in bestemmingsplannen altijd de kern van de zaak naar voren halen. Door je rustige inbreng kwamen je grappen onverwacht. Je was graag doorgegaan met het raadswerk, maar de verkiezingsuitslag maakte dat niet mogelijk. Wellicht krijg je in de toekomst een nieuwe kans om weer terug te keren.’  
Over Hans Nicolai (SVKB): ‘Je hebt het fractievoorzitterschap met een nieuwe wind overgenomen. Een oppositiepartij heeft het niet altijd makkelijk. Het kan moeilijk zijn oppositie te voeren en er in gehoord worden. Bied alternatieven aan en zorg efrvoor dat discussies op het scherpst van de snede gevoerd worden.
Deze allereerste gemeenteraad van de gemeente Kaag en Braassem werd geëerd met een plaquette, waarin alle namen van de raadsleden gegraveerd staan. Deze plaquette krijgt een mooi plaatsje in de hal.