Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 april 2014

Leliveld ontvangt lintje

Terugblik door burgemeester
JOEP DERKSEN
NIEUWKOOP > Ruim een half dozijn gemeenteraadsleden uit de periode 2010 – 2014 komen na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 19 maart niet meer terug. Zij namen dinsdag 25 maart afscheid van de politiek en ontvingen een vaas, boek, bloemen en mooie woorden van burgemeester Frans Buijserd. Ex-raadslid  Stef Leliveld (SBN) werd gedecoreerd als ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. Dit omdat hij in staat was om 12 jaar gemeenteraadslid te zijn in Nieuwkoop. Iedereen die namelijk minimaal twaalf jaar raadslid is geweest, krijgt automatisch zo’n lintje. Voor bijvooorbeeld bouwvakkers of bollenboeren die dertig jaar hun werk plichtsgetrouw uitvoeren, geldt dit automatisme niet.
Buijserd blikte terug op de afgelopen jaren: ‘De breuk in de eerste coalitie en de val van het college liet zijn sporen na in de omgang in de raad. Maar het had geen gevolgen voor de persoonlijke verhoudingen. We hadden elkaar meer financiële armslag gegund, maar de crisis bleef hardnekkig toeslaan. Ondanks de barre financiële omstandigheden kunnen we vaststellen dat Nieuwkoop niet is omgevallen. We hoeven niet de hand op te houden, maar zullen nog wel moeite moeten doen om de touwtjes aan elkaar te knopen. De gemeenteraad heeft zijn taken naar behoren ingevuld. Uw verantwoordelijkheidsgevoel was groot en 56% van onze kiezers heeft dat gewaardeerd. We doen het allemaal voor onze inwoners.’
En met deze woorden verdwenen ook Aat van Putten (SBN), Jaap Aartman (MPN; na 36 jaar!), Jan de Jong (CDA), Marcel Brouwer (CDA), Leen Mur (OLN), Joke van Boxtel (PN) en Donja Kooman (VVD) uit de raad. Voor sommigen is het afscheid definitief, maar anderen maken wellicht nog een comeback in de lokale politiek, afhankelijk van de onderhandelingen die de komende weken gaan plaatsvinden.
Leliveld kreeg het lintje opgespeld en liet weten: ‘Ik ben zeer blij met deze onderscheiding. Ik ben een beetje van slag. Ik ben tussen de 16 en 24 jaar actief geweest in de politiek, met daarin alle ups en downs die je kunt meemaken.’ Zijn gedachten gingen terug naar een zwarte bladzijde uit zijn politieke geschiedenis: ‘In 2000 heeft een aantal raadsleden last gehad van bedreigingen. Die hebben toch een forse impact gehad op mijn gezin. Maar het heeft me niet geweerd om door te gaan. Maar nu is het voor mij tijd om er een punt achter te zetten. Mijn kinderen vliegen uit en ik wil meer aandacht geven aan mijn vrouw.’