Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Andere berekening van toeristenbelasting

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De eigenaren van de 4- en 5-sterren hotels gaan veel minder toeristenbelasting betalen. Aan de andere kant worden de tarieven voor de overige hotels en de campings verhoogd. Dat plan heeft het college van burgemeester en wethouders, omdat vanaf 2015 het bedrijfschap Horeca en Catering opgeheven wordt. De regering gaat dit hoogstwaarschijnlijk later dit jaar besluiten.
En als er geen instantie meer is, die bepaald hoeveel sterren hotels  krijgen, dan kan er ook geen toeristenbelasting geheven worden op basis van het aantal sterren. Dus daarom moet de gemeente nadenken over een andere manier van het innen van de toeristenbelasting. Afschaffen is geen optie, want door een paar euro per overnachtende toerist int de gemeente jaarlijks zo’n 1,8 miljoen euro. Dus wil de gemeente één uniform tarief invoeren voor alle hotels en campings. Dat komt op ongeveer 2,05 euro te liggen, zo laat wethouder Gerben van Duin weten. Nu zijn de tarieven ongeveer 1,30 euro voor pensions en 3,60 euro voor 5-sterren hotels.
Hij heeft vorige week namens de gemeente overlegd met de NOV en beide partijen zijn het er over eens, dat het goed is om 2015 te beschouwen als overgangsjaar. De NOV zal aan de ondernemers voorstellen, hier mee akkoord te gaan. Op die manier kan de gemeente toch nog de oude tarieven hanteren, zonder dat ondernemers hiertegen bezwaar maken. Een overgangsjaar is ook gunstig voor de ondernemers, zo laat de wethouder weten, omdat velen al folders hebben gemaakt waarin de tarieven voor de toeristenbelasting voor 2015 al vermeld zijn. De gemeente wil hierover in december een convenant sluiten met de horeca. Ook de huidige precariokosten voor horecazaken aan de Boulevard (die vorig jaar verlaagd werden van 72 naar 22 euro) blijven nog een jaar op hetzelfde niveau.