Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 november 2014

Column

Lourdes
Om maar meteen te beginnen met het goede nieuws, waarde columnlezer: Kaag en Braassem is klaar voor de invoering van de drie decentralisaties. Althans, volgens de gemeente zelf. Dat betekent, dat grotendeels duidelijk is welke zorgorganisaties en werkbegeleidingsinstanties de werkzaamheden gaan uitvoeren en hoeveel geld hiervoor beschikbaar is. Maar steeds angstiger kijken de mensen die de zorg en werkbegeleiding nodig hebben naar de toekomst.
Op 1 januari 2015 is heel Nederland één groot Lourdes: alle zieken, zwakken, misselijken en mensen met een beperking zijn in één klap genezen. Vanaf dat moment is de gedachtegang niet meer: ‘Hoe kunnen we de mensen helpen, ondersteunen en voor hen een troostende schouder zijn?’ Neen (met de ‘n’ er achter voor extra nadruk), iedereen die zorg of een uitkering ontvangt, moet aan de slag. En dat gaat ongeveer volgens de volgende gedachtegang: Waarom zou je een depressieve man een pilletje geven, als hij ook zijn geluk kan vinden door vrijwilligerswerk te doen bij de plaatselijke voetbalclub? Op die manier komt hij met anderen in aanraking, zijn sociale contactnetwerk wordt breder en hij wordt gelukkiger zonder pil. Hallelujah!
Van alle mensen die nu een Wajong-uitkering ontvangen, valt 70% hier op 1 januari uit: zij vallen terug in de Bijstand en moeten werkzaamheden (betaald of onbetaald) uitvoeren. Hebt u een beperking? Geen probleem; u wordt aan het werk gezet om eenvoudige taken uit te voeren. Tot 2017 krijgt het bedrijfsleven de kans om een minimuum aantal mensen met een beperking in dienst te nemen. Als dat quotum in dat jaar niet gehaald wordt, gaat de rijksoverheid de werkgevers verplichten dat een bepaald percentage van de werknemers, daadwerkelijk mensen met een beperking zijn. En dat biedt weer mogelijkheden voor deze bevolkingsgroep: om boetes te voorkomen zullen werkgevers naarstig op zoek gaan naar de allerlaatste mensen met een beperking en hen steeds hogere salarissen geven om over te stappen van de ene naar de andere werkgever. En zo worden de mensen met een beperking in het volgende decennium de nieuwe bonusvangende managers.
Joep Derksen