Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2014

Geselecteerd groepje inwoners bepaalt toekomst dorp

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Een geselecteerde elite van inwoners van ieder dorp mag met de gemeente praten over ‘Kernen in hun kracht’. Tijdens deze gesprekken moet duidelijk worden, waar ieder dorp behoefte aan heeft en wat de inwoners kunnen doen om hun voorzieningen in stand te houden. Tijdens een presentatie kregen de gemeenteraadsleden hierover maandag 27 oktober meer informatie.
Twee ambtenaren informeerden de politici over ‘Kernen in hun kracht’ en lieten onder meer weten: ‘Er wordt met sleutelfiguren van organisaties, bedrijven, verenigingen en dorpsraden gesproken over wat er speelt in de kern. We willen de krachten bundelen op zes thema’s.’ Dan gaat het over bijvoorbeeld ‘gezondheid en bewegen’, ‘maatschappelijke betrokkenheid’ en ‘groei en ontwikkeling’.
De gemeente heeft ‘ontzettend veel’ vastgoedobjecten, zo lieten de ambtenaren weten. ‘En die hebben we niet allemaal nodig. We kunnen er wat van afstoten. We hebben ook maatschappelijk vastgoed; dat kunnen we betrekken bij dit traject. Als gemeente kunnen wij (leegstaand) maatschappelijk vastgoed inbrengen in de gesprekken. We willen duidelijkheid krijgen over wat er speelt  (in ieder dorp, JD). We kijken ook wat mensen kunnen betekenen en of we samen wat kunnen betekenen. Er komt dan een actielijst en tijdspad, waarbij een interne en externe regiehouder wordt aangesteld.’
Dit soort gesprekken hebben al plaatsgevonden in Nieuwe Wetering en Rijnsaterwoude. In Leimuiden is een eerste bijeenkomst geweest en vindt de tweede bijeenkomst plaats in november. Ook Kaag en Buitenkaag zijn al bezocht. Het volgende dorp op het ranglijstje is Hoogmade; daarna volgen de andere dorpen. Inwoners die worden uitgenodigd, zijn de zogeheten ‘stakeholders’. Dat hoeven niet per sé de voorzitters van de plaatselijke sportverenigingen te zijn, maar kunnen volgens de ambtenaren ook ‘dames van een kaartclub of iemand die actief is bij Tafeltjedekje’ zijn.
Succesvolle voorbeelden van zaken die door de inwoners zijn opgepakt, zijn onder meer het ‘lintgroen’ in Nieuwe Wetering, zo lieten de ambtenaren enthousiast weten. Op verzoek van de inwoners is daar niet alleen meer, maar ook beter groen geplant langs de doorgaande wegen. De gemeente heeft gezorgd voor een betere kwaliteit aan groen, onder voorwaarde dat de inwoners deze beplanting zelf in de grond stopten. Zo kon de gemeente namelijk besparen op de arbeidskosten, waardoor de extra kosten voor het betere groen (deels) terugverdiend werden. Ook het Schoolhuis in Rijnsaterwoude werd genoemd als  een succesverhaal; dit oude pand wordt nu gebruikt als ontmoetingsplek voor het dorp.