Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2014

Zorgakkoord ondertekend

JOEP DERKSEN
STREEK – Maar liefst 51 zorgorganisaties hebben donderdag 6 november een overeenkomst ondertekend met de ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst). Hiermee is de kans vergroot, dat de Wmo-zorg voor de inwoners van de Bollen6 behouden blijft. En hopelijk zelfs verbeterd wordt.
Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van de ISD, Adri de Roon, verwelkomde samen met Gerard Mostert, wethouder van de gemeente Katwijk, alle aanwezigen in het bestuurscentrum van Voorhout. Behalve vertegenwoordigers van de tientallen zorgaanbieders, waren ook de wethouders van de overige bollendorpen (Teylingen, Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom en Lisse) aanwezig.
De afgelopen maanden is er flink onderhandeld tussen de zorgpartijen en de ISD. Een van de grootste breekpunten was het geld en de vergoedingen die voor de diensten als begeleiding, overgangscliënten of (voor Katwijk) de Hulp bij het huishouden betaald gaan worden. Maar uiteindelijk is toch overeenstemming bereikt. De Roon was blij: ‘Het was geen eenvoudige taak om tot overeenstemming te komen. Van rijkswege is een korting opgelegd en we hebben met ons allen daar indringend over gesproken. Met deze overeenkomst kunnen we de zorg voor de inwoners garanderen. U heeft zich allen vastgelegd op de kwaliteitseisen. De zorg die nodig is, kan geboden worden. ’
Mochten de kosten gierend uit de klauwen lopen, dan is afgesproken dat de zorgaanbieders aan de bel kunnen trekken. Ook bij andere problemen is tussentijds overleg met de ISD mogelijk. De Roon liet hierover weten: ‘Mocht het spaak lopen of als het financieel niet zo gaat als het moet, dan gaan we op gezette tijden kijken, of we daar een oplossing voor kunnen vinden. De praktijk moet echter uitwijzen of we de administratieve lasten kunnen verminderen en of de (winst, JD)marges die we u hebben geboden, ook werkbaar zijn.’
In de zes bollengemeenten gaan dus in totaal 51 aanbieders aan de slag. Zij houden zich bezig met (een van) de drie overeenkomsten: ‘Begeleiding’, ‘Overgangscliënten’ en ‘Hulp bij het huishouden’. Dat zoveel partijen zich bezig gaan houden met de uitvoering van de zorg, is positief, zo stelt De Roon. ‘Nu al zijn er voldoende aanbieders om de zorg in onze gemeenten te kunnen verzorgen. Grote en kleine aanbieders die lokaal of regionaal werken hebben de kans om zorg te bieden. Hierdoor hebben onze cliënten ook een ruime keuze.’ Andere organisaties in de zorg die nog niet op de ISD-lijst van Wmo-zorgaanbieders staan, kunnen zich nog altijd melden.  Dat is een aspect wat ons deugd doet.