Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

OZB omhoog en subsidies omlaag

JOEP DERKSEN
HILLEGOM – De gemeente moet voor het komende jaar anderhalf miljoen euro bezuinigen en het jaar daarop komt hier nog eens een half miljoen euro extra bovenop. Het gemeentebestuur stelt voor om de OZB met 10% te verhogen en ook de precario (belasting op kabels en leidingen) moet omhoog. De inwoners draaien hier voor op, maar tot massale protesten leidt dit niet. Tijdens het door de VVD georganiseerde Politieke Café kwam maar een tiental inwoners opdagen.
Zij werden hartelijk verwelkomd door fractievoorzitter Aleid Ringelberg, die direct al de bestuurlijke hamvraag stelde: ‘Gaan we bezuinigen, de lasten verhogen of doen we beide?’ Na tientallen jaren van economische voorspoed gaat het de gemeente namelijk plotseling niet goed af. Wethouder Anne de Jong, die ook aanwezig was bij dit politieke café, kon dat wel uitleggen. ‘Er is niet op tijd bezuinigd, jaren achtereen heeft de gemeente geen inflatiecorrecties toegepast en we kregen te maken met kortingen door het Rijk, waar we 90% van onze inkomsten vandaan halen.’
Met de verkoop van de NUON-aandelen ontving de gemeente 30 miljoen euro. Maar dit geld raakt langzamerhand op. Nu al is 5 miljoen van dat geld verdwenen als sneeuw voor de zon en het gaat hard. De Jong: ‘Hillegom komt 140.000 euro per maand tekort.’ Dat is dus 1.680.000 euro per jaar.
Die structurele tekorten mogen van de Provincie Zuid-Holland niet meer gedekt worden door incidentele bijdragen. De gemeente moet daarom bezuinigen en van die bezuinigingen moet 1/3de opgehoest worden door de inwoners zelf. De rest moet gerealiseerd worden doordat de gemeente minder geld gaat uitgeven. Ook wordt er voor gekozen om belastingen te verhogen. Zoals de OZB; die stijgt met 10%. Maar De Jong relativeert: ‘Voor een woning met een WOZ-waarde van 240.000 euro gaat het dan om 25 euro per jaar, of 2 euro per maand.’
Maar ook de verenigingen die subsidies ontvangen, moeten zich er op voorbereiden dat de broekriem stevig wordt aangetrokken. De gemeente spaart zich 110.000 euro per jaar uit, door 5% te bezuinigen op de subsidies. De Jong laat hierover weten: ‘Die 5% is meer de efficiencykorting, maar moet ook gezien worden als aankondiging dat wij verwachten dat de instellingen gaan kijken wat ze samen gaan doen. Waarom gaat de ene club geld vragen voor een voorstelling en doet de ander het uit de subsidie? Waar kunnen verenigingen samen in één gebouw? Je zult keuzes moeten maken.’ Hij vervolgde: ‘Hierna zullen we nog een half miljoen euro moeten bezuinigen. Dat zullen we moeten vinden in keuzes als muziekschool, subsidies of zorg. We geven het signaal af aan instellingen dat dingen gaan veranderen. Het is niet meer de tijd dat we alles subsidiëren.’ Uiteindelijk moet de gemeenteraad keuzes maken over de doelgroepen die bij het korten op subsidies wordt ontzien. Wat dat betreft hebben veel inwoners en vertegenwoordigers van verenigingen een kans laten liggen, door niet bij deze politieke avond aanwezig te zijn.
Ringelberg was blij met de opzet van de avond. ‘We hebben dit georganiseerd door aan de ene kant te horen wat er leeft bij de mensen en aan de andere kant uitleg te geven over de keuzes voor de Kadernota 2016.’ Deze Kadernota wordt behandeld in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 11 juni.