Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 januari 2016

Burgemeester pleit voor betere debattechniek

LISSE – Gemeenteraadslid Jacqueline van Dooren (D66) krijgt niet altijd antwoorden op haar vragen die ze richting de andere gemeenteraadsleden stelt. Haar fractievoorzitter Jeanette van der Laan nam het tijdens de vergadering van het presidium op maandag 11 januari voor haar op. Ze riep de overige fractievoorzitters op, om actie te ondernemen.

Van der Laan liet weten: 'Er worden wel eens vragen gesteld. Niet iedereen geeft dan een antwoord. Ook als je het niet weet, zeg het dan, want dat is dan een politiek antwoord.' Haar oproep vond echter nauwelijks weerklank. Fractievoorzitter Wim Slootbeek stelde: 'Mensen maken keuzes als iets dat gezegd is, niet aanslaat. Het feit dat er niemand reageert is wel een signaal.' Maar Van der Laan vond: 'Het komt ook het debat ten goede als we ons wel uitspreken.' Deze opmerking werd gevolgd door een enigszins pijnlijke stilte. 'Ik hoor nu ook niks!', riep Van der Laan uit.


Hierop stelde fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks): 'Ik ga niet op alle discussiepunten en niet op alle vragen in' en zijn collega Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) vulde aan: 'Als het aanlokkelijk genoeg is, hoor je ons wel reageren.' De conclusie werd gegeven door burgemeester Lies Spruit: 'In de debattechnieken is er op getraind dat je kort en goed je punten moest weergegeven. Dan gaat het meer om een mening en niet om de vragen. Hoe interessanter je bijdragen, hoe onontkoombaarder het is om daar op in te gaan. Het zit voor een deel ook in de debattechniek.'