Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2016

Onrust over uitbreidingsplannen veehouderij

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad kan weigeren om een verklaring van geen bedenkingen af te geven tegen de uitbreidingsplannen van veehouder Van Straalen aan de A. de Graaflaan. Maar als de raadsleden dat doen, moeten ze wel drommels goed weten dat de juridische argumenten om dit te doen volslagen steekhoudend zijn. Zo niet, dan kan de gemeente er zeker van zijn, dat Van Straalen een juridische procedure gaat aanspannen. Dat liet wethouder Yvonne Peters (VVD) maandag 8 februari weten.

Tijdens het spreekuur met de raad lieten omwonenden van de veehouderij, de heer Nijhof en mevrouw Kroes weten, dat ze allerminst blij waren met de plannen. Kroes gaf aan, dat er volgens haar feitelijk geen sprake is van een uitbreiding van de bestaande veehouderij, maar dat het gaat om een volkomen nieuw bedrijf. De reden hiervoor is volgens haar, dat bij het nieuwe bedrijf de koeien niet meer in de wei komen te staan, maar op stal. En de Provincie Zuid Holland staat niet toe om een nieuwe intensieve veehouderij binnen de bebouwde kom te realiseren. Ook riep ze het college op om af te stappen van het maken van postzegelplannetjes; aan de ene kant worden er allerlei huizen gebouwd in en nabij de A. de Graaflaan en aan de andere kant wil het college toestaan om daar een 'intensieve veehouderij' te realiseren. Nijhof voegde hier aan toe, dat een voorzieningenrechter de plannen voor een nieuwe intensieve veehouderij in Wichmond afwees.


De gemeenteraadsleden bespreken dit onderwerp tijdens de politieke vergadering van maandag 15 februari. Maar tijdens de fractievergaderingen van de verschillende politieke partijen werd al redelijk duidelijk hoe de hazen lopen. PRO gaat er van uit, dat alle procedures juist zijn verlopen en dat de aanvrager voldoet aan alle vereisten. En als dat zo is, stemt de partij in met het geven van een verklaring van geen bezwaar. 'We zijn buren van de boeren en de boeren zijn buren van ons', zo liet raadslid Ruud van der Star (PRO) weten. Ook de fractieleden van D66 waren snel klaar bij de behandeling van dit onderwerp. 'Er zijn geen ruimtelijke gronden om nee te zeggen', zo stelde raadslid Esther Loos (D66). Wel gaat ze nog uitzoeken bij de Provincie Zuid-Holland of er in dit geval sprake is van nieuwbouw, gezien het hogere aantal koeien dat onderdak krijgt. En als dat zo is, of hier ook provinciale regels voor gelden, die de komst van een grotere koeienstal verhinderen.