Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 maart 2016

Column

Poppetjes

KAAG EN BRAASSEM – De politiek krijgt flinke kritiek te verduren van Don Klerkx, secretaris van de voormalige Wmo-Raad, die nu door het leven gaat als 'Adviesraad van het Sociaal Domein'. Hij haalt uit naar de gang van zaken rondom de opvolging van oud-wethouder Harry van Schooten (SVKB).

Volgens Klerkx zijn er kabinetten in minder tijd geformeerd, dan dat het gemeentebestuur van Kaag en Braassem een opvolger heeft gevonden. Als voorbeelden noemt hij de kabinetten De Jong (35 dagen), Rutte II (47 dagen), Biesheuvel (52), Lubbers II (52) en Lubbers I (55 dagen). Klerkx is kritisch: 'Nu zou je denken, een wethouder Ruimtelijke ordening met een 0.6 fte; daar wordt wel snel een vervanger voor gevonden. Ho maar dus: we zijn inmiddels 60 dagen verder; maar de witte rook uit het gemeentehuis is nog altijd niet opgestegen.' Hij vervolgt: 'En wat is er nu in Kaag en Braassem eigenlijk te onderhandelen? Het programma staat vast, dus alleen de poppetjes ontbreken; voor de naam 'poppetjes' mijn excuus aan Floris, Henk, Yvonne en de toekomstige wethouder.'

Natuurlijk heeft Klerkx gelijk, waarde columnlezer, waar het gaat om de lange tijd dat het duurt voordat een opvolger van Van Schooten is gevonden. Nou heeft de SVKB dat zelf ook niet handig aangepakt. Zij hadden al veel eerder een opvolger moeten vinden voor Harry van Schooten en die naam had al bekend moeten zijn een minuut nadat Van Schooten zijn afscheid aankondigde.

Maar wat gebeurde er? Van Schooten wenste iedereen als wethouder op de nieuwsreceptie de beste wensen en minder dan 24 uur later kondigde hij aan op te stappen. Om heel correcte redenen, overigens, maar zonder dat een opvolger bekend of aangewezen was. En dan krijg je dus een politiek vacuüm, waarde columnlezer. Omdat er namelijk geen naam van een opvolger bekend was, leek het er op dat SVKB ook niet met een fatsoenlijke kandidaat op de proppen kon komen. En de wethouderloze partij D66 zag haar kans schoon.

Twee jaar geleden werd de kandidaat-wethouder van die partij aan de kant geschoven als 'te licht'. Maar nu lijken de kansen voor D66 te keren en krijgt deze partij de mogelijkheid om een eigen kandidaat-wethouder aan te dragen. Deze persoon (m/v) moet dan een gesprek aan gaan met de selectiecommissie, net als de SVKB-kandidaat. Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) heeft al laten weten, dat ze helemaal niet blij is met deze gang van zaken. Maar als ze wat 'politiek smarter' was geweest, had deze hele langdurige affaire voorkomen kunnen worden.


Joep Derksen