Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2016

'De Andromedanevel blijft me fascineren'

Sterren trekken veel bekijks

JOEP DERKSEN

DE ZILK – Vele tientallen mensen bezochten vrijdag 11 en zaterdag 12 maart de Sterrenwacht Foucault (Hoogduinweg 44). In totaal zeventig sterrenwachten openden afgelopen weekend hun deuren, zodat geïnteresseerden konden kijken naar de kraters op de maan, de ringen van Jupiter en de zonnevlammen op onze dichtstbijzijnde ster.

Het bekijken van de zonnevlammen was afgelopen zaterdag geen enkel probleem, met de wolkenloze hemel. Maar de avond ervoor was er voor de bezoekers weinig te zien; een dik wolkenpak dreef boven Sterrenwacht Foucault, waardoor er door de telescopen slechts heel af en toe een glimmertje van de maan te bekijken was. Toch kregen alle aanwezigen veel informatie, die verstrekt werd door het echtpaar Henny en IJsbrand van Straalen, maar ook door hun 12-jarige buurjongen Gert, die de aanwezigen verbaasde met zijn kennis over het heelal en de planeten in dit melkwegstelsel.

Terwijl gewacht wordt op het opentrekken van de wolkenhemel, zodat de telescopen zich kunnen richten op de maan, Jupiter, de Orionnevel en de Pleaden, informeert Henny van Straalen: 'Dit is een uit de hand gelopen hobby. We willen onze kennis delen voor mensen die wat anders willen doen dan een avondje voetbal kijken.' Ze geeft toe, dat er ook een hoger doel zit achter dit soort dagen. 'We hopen dat mensen zich realiseren hoe nietig en klein we zijn en dat ons aardbolletje helemaal niets is vergeleken met de rest van het heelal. Onze zon is slechts een zandkorreltje in een oceaan aan ruimte.' Een heelalvoorkeur heeft ze zeker: 'De Andromedanevel blijft me fascineren.'

Gert vertelt ondertussen, dat planeten 'verticaal, horizontaal en diagonaal staan. Jupiter heeft 63 manen en met die manen kan Jupiter een nieuw melkwegstelsel beginnen.' Hij geniet van de oneindige ruimte: 'Ik vind het heel knap, dat dit alles begonnen is met één ontploffing'. Kunnen we ooit nog afreizen naar andere planeten, zo wordt gevraagd aan IJsbrand. Hij stelt: 'Een missie naar Mars is mogelijk, maar de astronauten die er naar toe gaan, komen er nooit meer van af. Daarvoor heb je te veel brandstof nodig, dat je niet in een raket kunt stoppen.' Hij wijst er op, dat er een groots ruimtemoment plaats vindt op 9 mei: de Mercuriusovergang. Ook dan stelt Foucault haar telescopen weer ter beschikking voor geïnteresseerden.


De jeugdige Lisa geniet van de avond, ondanks dat er weinig van de hemel te zien valt. Ze verbaast zich met name over de manier waarop sterrenwacht Foucault is opgezet. 'Hoe zijn de mensen er op gekomen om dit te doen?' Haar vader Ronald van Klink geniet: 'Het is fascinerend om te weten, dat er zoveel om ons heen te zien is, waar we eigenlijk geen benul van hebben.' Ook de tienjarige Sven heeft kennis opgedaan: 'Jupiter is een gasbol, waar je niet op kunt landen. Als je door Jupiter heen gat, word je samengedrukt.' De kleine Sven blijkt een wetenschapper in de dop: 'Als ik VWO kan doen, ga ik bij de ESA werken.' Het eerste zaadje van deze interesse in de wetenschap zou zomaar gelegd kunnen zijn door Sterrenwacht Foucault. Voor meer informatie: www.sterrenwachtfoucault.nl.