Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Meer betalen met meer afval

College wil diftar invoeren

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders wil voor de afvalinzameling het 'diftar' systeem invoeren. 'Diftar' betekent: 'gedifferentieerd betalen' en het komt er kortweg op neer, dat je meer geld moet betalen, als je meer kilo's restafval overhoudt en laat afvoeren.

Uiteindelijk zou iedere inwoner maar maximaal 100 kilo restafval per jaar moeten produceren. Dat halen de Kaag en Braassemmers op dit moment bij lange na niet. Nu is de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner maar liefst 204 kilogram. De gemeente wil op 1 januari 2017 het Diftar invoeren; hoe meer restafval een inwoner aanbiedt, hoe hoger de heffing wordt. En niet alleen dat, ook gaat het huidige afvalinzamelsysteem op de schop: vanaf volgend jaar gaat de gemeente mogelijk over op het zogeheten 'omgekeerd inzamelen'.

Bij laagbouw wordt het restafval, net als in de huidige situatie, ingezameld met minicontainers, bij hoogbouw wordt door middel van ondergrondse verzamelcontainers ingezameld. Hierop zijn wel uitzonderingen mogelijk. De minicontainers voor restafval moeten gechipt zijn, de verzamelcontainers werken met een toegangspas. Daarom moeten alle minicontainers voor restafval in Kaag en Braassem-oost worden vervangen door een minicontainer met chip. Ook moet voor ongeveer 150 locaties met bovengrondse verzamelcontainers bekeken worden of en waar de ondergrondse containers geplaatst kunnen worden.

De inzameling van gft blijft door middel van minicontainers plaatsvinden en plastic en drankenkartons worden door middel van zakken ingezameld. De inzameling van glas, papier en textiel vindt plaats via het huidige systeem van verzamelcontainers en huis-aan-huisinzameling. Voor de inzameling van deze afvalmaterialen hoeft niet per keer betaald te worden, maar deze kosten worden meegenomen in het basistarief.


Voor de invoering van diftar moet de gemeente – en haar inwoners – diep in de portemonnee graaien. Alleen al aan eenmalige ''projectkosten' en kosten voor projectbegeleiding, locatieonderzoek en communicatie is de gemeente al 550.000 euro kwijt. Daar bovenop komt nog 200.000 euro om de inwoners van Kaag en Braassem-oost nieuwe gechipte minicontainers te geven en nieuwe ondergrondse restafvalcontainers te plaatsen bij hoogbouwlocaties. De gemeenteraad moet nog instemmen met het collegevoorstel.