Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Beroering rondom aantreden wethouder Herman Haarman

Voltallige SVKB fractie stemt tegen komst van D66-wethouder

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders heeft er een nieuw lid bij gekregen. Maandag 11 april stemde een raadsmeerderheid in met de komst van D66-wethouder Herman Haarman. De politieke partij SVKB stemde echter unaniem tegen zijn benoeming. Volgens fractievoorzitter Petra van der Wereld was dit niet vanwege de persoon, maar de manier waarop hij benoemd is. De SVKB had namelijk zelf een kandidaat voorgedragen als opvolger van de opgestapte wethouder Harry van Schooten (SVKB). Deze kandidaat werd door de selectiecommissie als minder geschikt bevonden dan Haarman.

Voorafgaand aan de benoeming van Haarman was er vooral de vraag of de gemeenteraad zijn komst unaniem zou steunen. Dat bleek niet zo te zijn: na het tellen van de stembriefjes bleken vijf (SVKB) raadsleden tegen zijn komst te hebben gestemd. In een stemverklaring lichtte Van der Wereld toe, waarom haar partij hiertoe is gekomen. Volgens haar was er sprake van een drie maanden durende soap. Nadat in december 2015 duidelijk werd, dat Van Schooten zou vertrekken, heeft er een politieke tombola plaatsgevonden. 'Het moment van Harry van Schootens aftreden is besproken. Hierna volgden gesprekken door wethouder Floris Schoonderwoerd en ambtelijke ondersteuning met alle fractievoorzitters om te bepalen of er wel een wethouder namens onze partij mocht komen. Vervolgens kwam er een sessie waarin eventjes andere spelregels werden opgesteld. Wij hadden geen keuze; we moesten meedoen of we zouden op voorhand al geen kans meer hebben op de rechtmatige wethoudersplek. Wij zijn tenslotte de tweede partij in deze raad qua zetels.'

Van der Wereld vervolgt: 'De stelling dat er gekozen wordt voor de beste bestuurder, zoals net na de verkiezingen is ook geen juiste: er is toen aan onze fractie ook niet gevraagd of wij Henk Hoek, Yvonne Peters en Floris Schoonderwoerd de beste bestuurders vonden voor de job.' Ze haalt een van de vereisten aan, waaraan de plaatsvervanger van Van Schooten moest voldoen: 'Er moest nu een bestuurder komen met een groot bestuurlijk netwerk, was dat twee jaar geleden ook een competentie? Ik dacht het niet, anders hadden er nu hele andere mensen plaats moeten hebben genomen in de wethoudersstoel. De keus voor de wethouders toen zijn bepaald door PRO.'


De SVKB-fractievoorzitter besluit: 'Met ons is een kat- en muisspel gespeeld met al een vooraf bepaalde keus dat het iemand van D66-huize moest worden. We stemmen tegen de benoeming van Haarman. Niet vanwege hemzelf, maar vanwege het proces.' Fractievoorzitter Ilse van der Poel (PRO) kon het niet nalaten een reactie te geven: 'We begrijpen dat SVKB teleurgesteld is in het proces. We hadden gehoopt dat u het politieke onderscheid zou kunnen maken en dus niet op de persoon zou spelen.' Hierna werd de nieuw aangestelde wethouder Herman Haarman (D66) ingezworen door burgemeester Marina van der Velde en ontving zijn echtgenote Dorine een flinke bos bloemen. Als voorzitter van de selectiecommissie stelde Ilse van der Poel: 'Ik wil wethouder Haarman van harte welkom heten in onze gemeente. We hebben gekozen voor de beste bestuurder. Het feit dat u hier vanavond zit, betekent dat u de selectiecommissie heeft kunnen overtuigen van uw vaardigheden.' Haarman woont niet in deze gemeente en krijgt voor een jaar ontheffing om elders te mogen blijven wonen.