Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Meerderheid tegen overheidsbezuinigingen op groenonderwijs

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Met een nipte meerderheid nam de gemeenteraad maandag 11 april een 'Motie vreemd aan de orde van de dag' aan. Raadslid Thijs Mooren (CDA) stelde voor om een proteststem te laten horen richting de rijksoverheid over de bezuinigingen op het groenonderwijs. Uiteindelijk stemde alleen PRO vóór deze motie, maar hiermee waren er net genoeg stemmen: 11 voor en 10 tegen.

Mooren liet onder meer weten: Door bezuiniging op het groen MBO(AOC) onderwijs worden de studenten MBO Groen met gemiddeld 1000 euro per student minder bekostigd dan MBO studenten die hun opleiding volgen op het ROC. De tuinbouwsector is van groot belang voor zowel de Nederlandse economie als in Kaag en Braassem. De bezuinigingen op het groen onderwijs zullen de ontwikkelingen voor de topsector tuinbouw niet ten goede komen en zelfs schaden. De voorgenomen bezuinigingen op het groen onderwijs zijn in strijd met het ingezette (rijksoverheids,JD) beleid op kennis, innovatie en duurzaamheid in deze sector.


Maar D66, SVKB en VVD zagen deze motie niet zitten. Fractievoorzitter Roel Terraneo (D66) vroeg zich af wat het doel was van de motie: 'Er wordt al met de Tweede Kamer over dit onderwerp gesproken'. Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) oordeelde: 'De uitzonderingspositie die tot heden heeft plaatsgevonden heeft zijn langste tijd gehad.' Mooren probeerde hen nog te overtuigen: 'We moeten de jeugd in onze gemeente niet laten zitten. We moeten een vuist maken en onze zorgen kenbaar maken aan de Tweede Kamer.' D66, SVKB en VVD bleken echter onvermurwbaar, maar gelukkig voor Mooren kon het CDA wel rekenen op de steun van PRO en kreeg de motie een krappe meerderheid.