Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Column

Achterkamer

Vier organisaties onderhandelen over de komst van villa's en sociale woningen, in combinatie met verbeteringen voor de voetbalvereniging en de tennisvereniging. Het is een win-win situatie voor de tennisvereniging Leimuiden, voetbalvereniging De Kickers, projectontwikkelaar Vibu en de gemeente (het college van burgemeester en wethouders). Maar de democratie loopt het gevaar de grote verliezer te worden bij de planvorming rond Leimuiden West.

Want maandag 25 april maakte wethouder Yvonne Peters (VVD) het de raadsleden overduidelijk. 'Take it or leave it'. Of je stemt in met dit plan, of de voetbalvereniging en tennisvereniging kunnen fluiten naar de verbetering van de sportfaciliteiten en er komen geen sociale woningen. Er mag volgens haar geen sprake zijn van 'cherry picking'. Dus de wens van politieke partijen om geen villa's op de dijk te bouwen, kan wat de wethouder betreft niet ingewilligd worden.

De manier waarop het gemeentebestuur hierop de zaak heeft laten ontwikkelen, is beneden ieder democratisch peil. Het gaat hier om het in achterkamertjes bekonkelen van afspraken tussen partijen, zonder dat hierover van tevoren ruggespraak over wordt gehouden met omwonenden en de gemeenteraadsleden. Met het gevolg, dat er nu een intentieovereenkomst is ondertekend tussen de commerciële partij, de sportverenigingen en de gemeente. En de gemeenteraad kan alleen nog 'ja' of 'nee' zeggen. En als de gemeenteraad 'nee' zegt, krijgen de raadsleden de sportliefhebbende Leimuidenaren over zich heen.

Het is een staaltje machtspolitiek waar ze in Noord-Korea en China nog van kunnen leren, waarde columnlezer. Een gemeentebestuur van een democratisch land zou beter moeten weten, dan op deze manier te handelen. Alweer kiest dit gemeentebestuur er voor om eerst allerlei plannen te maken en vervolgens achteraf te vragen: 'Wat vindt u er van?'. En in dit geval mogen de raadsleden nog niet eens wat kruimeltjes van de cake verplaatsen. Het is 'ja en amen', wat de gekozen volksvertegenwoordigers moeten zeggen.

Even leek het er op, dat een aantal raadsleden een rechte rug zouden houden. Niet alleen het CDA, maar ook D66 en SVKB riepen de wethouder op om te kijken of het opknappen van de sportvelden ook gedaan kan worden, zonder de komst van de villa's op de dijk. Maar na een schorsing werd – uiteraard buiten het oog en oor van de aanwezige pers – besloten tot een polderoplossing. Een amendement om zekerheid te krijgen over onder meer de uiterste datum waarop sociale woningbouw gerealiseerd kan worden en duidelijkheid te krijgen over de financiële haalbaarheid van het plan, werd niet ingediend. Maar wethouder Yvonne Peters (VVD) zou deze punten meenemen als zienswijze.

Nou, dan weten de meeste inwoners die ooit een zienswijze hebben ingediend al genoeg. De kans dat zo'n zienswijze als 'ontvankelijk doch ongegrond' verklaard wordt, is huizenhoog aanwezig. Alleen de kakelverse D66-fractievoorzitter Esther Loos hield haar rug recht. Zij stelde: 'We zijn bang dat er geen serieuze financiële haalbaarheidsstudie van komt en dat wordt gezegd dat het niet mogelijk is zonder de villabouw. We blijven het idee houden, dat we geen keuze hebben. Dat we straks in één keer doorstomen naar een ontwerpbestemmingsplan waar toch die villa's in opgenomen staan.' Raadslid Ger van Emmerik (SVKB) blijft hopen, dat de raad niet in een fuik is gezwommen. Hoe zei Louis van Gaal het ook al weer? 'Ben ik nu zo slim of ...?


Joep Derksen