Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Pilot voor buurtbudget

HILLEGOM – De politieke partijen GroenLinks, PvdA en Bloeiend Hillegom pleitten dinsdag 24 mei voor een 'pilot voor een buurtbudget'. Dit is een proef om inwoners wat geld te geven, zodat ze samen hun eigen buurt kunnen verbeteren. Als het bijvoorbeeld gaat om het verbeteren van het groen of het opknappen van gemeentelijke speeltuinen. Na een aarzelende start, lijkt zo'n buurtbudget er toch te komen.

Fractievoorzitter Van Dijk (PvdA) liet weten: 'Zo'n buurtbudget is voor het ondersteunen van kleine initiatieven, waar de hele buurt voorstander van is. Bijvoorbeeld waar het gaat om het legaliseren van een plek waar nu illegaal geparkeerd wordt.' Hiermee leek ze wel een verkeerd voorbeeld te nemen, want het kon fractievoorzitter Ringelberg (VVD) niet overtuigen. Zij vond het legaliseren van parkeerplekken een gemeentelijke taak. Ook de BBH ging dit voorstel te ver. Deze partij wil geen geld beschikbaar stellen, maar als mensen een goed idee hebben, mogen ze van de BBH altijd bij de gemeente aan komen kloppen.


En dat vond Van Dijk nou net de verkeerde volgorde. Ze stelde: 'We willen de buurtbewoners juist meer zeggenschap geven, in plaats van dat ze naar ons komen om om een gunst te vragen. We moeten hen het vertrouwen geven, dat er goede dingen gaan gebeuren.' Vervolgens was het wethouder Annechien Snuif die de doorslag gaf; zij liet weten, wel sympathiek te staan tegenover het idee.