Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

Marietje mag voorlopig blijven helpen bij het huishouden

JOEP DERKSEN

LISSE – De manier waarop de Hulp bij het Huishouden door de ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst) geregeld wordt, gaat op de schop. Dat komt door een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, die vorige maand bepaalde dat de 'hulp bij de huishouding als algemene voorziening niet meer kan'.

De ISD heeft nu gekeken, wat de beste oplossing is. Teruggaan naar de oude situatie is niet gewenst, dus wordt gekozen voor een 'maatwerkvoorziening'. De gebruikers van de hulp bij het huishouden moeten in overleg met de aanbieders van de schoonmakers en afspraken maken. Doel van die afspraken is om er voor te zorgen, dat mensen in een 'schoon en leefbaar huis' kunnen zitten.

Wethouder Adri de Roon (D66) informeerde maandag 6 juni: 'Dit brengt de klant in de positie om af te spreken wat hij precies wil aan huishoudelijke werkzaamheden, maar het vraagt ook meer verantwoordelijkheid om er samen met de aanbieder uit te komen. Wat een schoon en leefbaar huis is, wordt van klant tot klant afgesproken en vastgelegd. Bij de ene klant kan het zijn dat hij het prettig vindt om eens per week de ramen aan de binnenkant te laten zemen. Een ander heeft liever dat het toilet twee keer per week wordt schoongemaakt. We sluiten uit, dat de ramen buiten gezeemd worden. De tuin hoort er ook niet bij, net zomin als het buiten zetten van de kliko.'

Uitgangspunt bij de afspraken is niet meer het aantal uren, dat er in een huis gewerkt moet worden, maar wat er daadwerkelijk gedaan moet worden, zodat iemand in een schoon en leefbaar huis kan wonen. Zo moeten alleenstaanden die in een vierkamerappartement wonen, er rekening mee houden, dat twee van de vier kamers niet schoongemaakt worden. 'Zo iemand heeft aan twee kamers genoeg', luidt de conclusie van de wethouder.


Eerst moeten alle gesprekken nog gevoerd worden met de gebruikers van de hulp bij het huishouden. De verwachting is, dat het nieuwe systeem vanaf 1 april 2017 wordt ingevoerd. Tot die tijd blijft het huidige systeem bestaan, informeert De Roon: 'De klanten behouden hun Marietje'.