Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

Minder rioolheffing, hogere OZB

LISSE – De gemeente lost in één keer een hypotheek af op zaken als wegen, rotondes en investeringen met maatschappelijk nut. Hiervoor wordt 8 miljoen euro aan Nuongelden ingezet. Dit besluit nam het college van burgemeester en wethouders op maandag 6 juni, zo kondigde wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) aan. Tot nu toe ging het gemeentebestuur er van uit, dat de gemeente 4% rente kon trekken van die Nuongelden (22,5 miljoen in totaal). Maar er wordt een andere manier van begroten ingevoerd, waarbij die renteberekening niet meer geldt. En dan kun je net zo goed de schulden aflossen, zo is de gedachtegang van het college.


En omdat die schulden verdwijnen, hoeven de inwoners zo'n 50 euro minder aan rioolheffing te betalen. Maar waar de gemeente aan de ene hand geeft, grijpt ze het geld in de andere hand weer vast. Dit college wil de OZB verhogen, zodat de woningeigenaren gemiddeld 25 euro duurder uit zijn. Nieuwenhuis lacht: 'We willen 50% corrigeren en de andere 50% als voordeel aan onze inwoners geven.' Huurders hoeven echter geen cent bij te dragen: zij kunnen de 50 euro verschil in hun zak steken. Dus de woningeigenaren worden harder aangepakt? Wethouder Adri de Roon (D66) reageert: 'Geld is en blijft een middel.'