Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

Puberbeurs en toneelvoorstellingen tegen drugsgebruik

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Met behulp van onder meer toneelvoorstellingen moeten jongeren overtuigd worden van de noodzaak om geen drugs meer te gebruiken. Om dit soort initiatieven op te zetten krijgt de Driemaster 33.500 euro van de gemeente.

Pubertijd is natuurlijk een supertijd, behalve als je er zelf in zit. Je hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en hierdoor maak je niet altijd de juiste keuzes. De gemeente vindt het dan ook goed, als er activiteiten worden opgezet om de jeugd in de juiste richting te duwen. Zo wordt er een 'Puberbeurs' opgezet. De jeugd kan daar dan met hun ouders naar toe om de eigen mening te geven. Hopelijk voor de jeugd, zonder een uitbrander achteraf van hun ouders.

Ook wordt er extra geld uitgegeven voor verenigingen om een theatervoorstelling te geven voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Die voorstelling moet gaan over alcohol en drugs. Uiteraard zonder dat de toehoorders hierbij praktijkervaring op kunnen doen. Wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO) heeft er alle vertrouwen in, dat dit soort initiatieven succesvol verlopen. 'Die puberbeurs was bij de Bona verschrikkelijk druk en een succes.' Maar theateroptredens voor tieners? Welke tiener heeft hier nou behoefte aan? De wethouder haalt zijn schouders op: 'Als zo'n theatervoorstelling geen succes is, moet je er mee stoppen.'


Schoonderwoerd ziet ook een andere ontwikkeling in de jeugdige samenleving. Jaren geleden werd de frisdisco afgeschaft, omdat die 'voor geen meter liep'. Maar de huidige ervaringen met een jongerenhangout zijn positief. Op deze alcohol- en drugsvrije ontmoetingsplek zijn jongerenwerkers aanwezig om de boel in de gaten te houden. Ook zorgen zij voor een veilige omgeving, zodat alle aanwezigen kunnen ontspannen en zichzelf kunnen zijn. De jongeren hebben nu ook gevraagd of de openingsttijden uitgebreid kunnen worden. Ook zijn er plannen om een tweede Hangout op te richten voor de jeugd in Leimuiden. Schoonderwoerd bevestigt, dat er al naar een plek gekeken wordt om die Hangout op te zetten, maar hij houdt zijn lippen op elkaar als hem gevraagd wordt, waar deze jongerenhangplek moet komen. 'We zijn nog in gesprek'. Wel bevestigt de wethouder, dat de Leimuidense Hangout in een gebouw van een vereniging komt.