Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juni 2016

'Einde volksuniversiteit verantwoordelijkheid van bestuur'

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Het is het gemeentebestuur gelukt: de Volksuniversiteit K&O houdt vanaf 1 juni 2017 op te bestaan. Al ruim een jaar waarschuwde het K&O-bestuur wethouder Jos Roeffen (LO) dat de gemeentelijke bezuinigingen niet zijn vol te houden. Meerdere gesprekken met onder meer Roeffen hebben niets opgeleverd, dus trekt K&O de stekker er uit. Na al die jaren gaat de Volksuniversiteit kapot op een niet verkregen subsidie van 20.000 euro.

Het was voor veel inwoners schrikken, toen ze het programmaboekje lazen met de aankondiging dat K&O er mee stopt. Het nieuws werd ook besproken in de gemeenteraadsvergadering van vorige week. Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) vroeg aan Roeffen: 'Is dit wat de wethouder in gedachten had, van het overlaten van verantwoordelijkheid aan maatschappelijke factoren. Het is niet de bedoeling dat we dit soort mooie activiteiten kwijtraken. Kan de wethouder helpen om dit mooie instituut door te laten gaan?'

Maar dit pleidooi was bij Roeffen aan dovemansoren gericht. Hij wees naar het K&O-bestuur als verantwoordelijken voor de teloorgang en stelde: 'Het is een eigenstandig besluit van K&O om niet verder te gaan. We betreuren dat zeer. De intentie was, dat K&O met 50.000 euro aan huisvestingssubsidie in combinatie met verhoogde toegangsgelden het programma rond zou krijgen. Die mogelijkheid ligt er nog steeds, maar het is aan K&O om te kijken hoe zij het aan de samenleving overlaten. We geven K&O geen extra subsidie, want dat standpunt hebt u als raad ook in meerderheid aangenomen.' De wethouder gaat er van uit, dat andere mensen de bestuurstaken van K&O overnemen, 'zodat de volksuniversiteit alsnog kan blijven bestaan'.


PrO, Lokaal en D66 dienden nog een voorstel in om 20.000 euro per jaar te subsidiëren voor K&O. Raadslid Pasterkamp (PrO) stelde: 'We hebben met K&O een parel, waarbij mensen hun culturele leven kunnen verrijken. Sommige instellingen hebben gewoon structureel een kleine bijdrage nodig. Het kan er bij ons en D66 niet in, dat je zo'n parel teloor laat gaan in een Njet.' Maar gemeenteraadslid Zwart (VVD) vond: 'Je moet zien hoe je van het subsidie-infuus af kunt.' Het voorstel werd afgewezen door een meerderheid van de gemeenteraad.