Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

'Winkelen kan bijdragen aan zelfredzaamheid'

JOEP DERKSEN

STREEK – Regelmatig blijken gebruikers van de regiotaxi's, die een zorgindicatie hebben, zich voor iets meer dan een euro te laten vervoeren naar een winkelcentrum in een andere gemeente. Zo hebben ze het voordeel, dat ze de gekochte boodschappen en goederen niet met de bus hoeven te vervoeren, maar dat alles bij het eigen huis wordt afgezet.

Een woordvoerder van de ISD (Intergemeentelijke Sociale Dienst) is gevraagd of dit een goede zaak is. Of zou een regiotaxi alleen gebruikt moeten worden voor echt noodzakelijke dingen, zoals het vervoer naar een ziekenhuis of het bezoeken van familie die ver weg woont. Of gaat de ISD maatregelen nemen om het shoppen met de regiotaxi op kosten van de belastingbetaler tegen te gaan?

De woordvoerder laat echter weten: 'Inwoners die als gevolg van een beperking, chronisch psychiatrisch- of een psychosociaal probleem beperkingen ondervinden bij hun zelfredzaamheid of participatie kunnen in aanmerking komen voor de collectieve vervoersvoorziening van de ISD Bollenstreek. Zij kunnen geen gebruik maken van het reguliere OV en zijn daarom aangewezen op de regiotaxi. Zij krijgen een maximaal aantal zones toegekend, per gebruikte zone betalen zij een eigen bijdrage. Dit is een lager tarief dan burgers zonder beperking die gebruik willen maken van de regiotaxi. Iedereen kan namelijk gebruik maken van de regiotaxi. Als de klant voldoet aan de voorwaarden voor indicatiestelling is het vervolgens aan de klant om de geïndiceerde zones in te zetten. De ISD Bollenstreek zal dan ook geen maatregelen nemen omdat er geen sprake is van oneigenlijke activiteiten.'


Het gebruiken van een regiotaxi voor het bezoeken van een winkelcentrum in een andere gemeente is voor de ISD ook geen probleem. De woordvoerder: 'Dit kan bijdragen aan de zelfredzaamheid en participatie van klanten. Wellicht woont er een familielid of bekende in het andere dorp en draagt het samen winkelen bij aan het zelfredzaam zijn van de klant. Of het tegengaan van vereenzaming.'