Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

Praten over fusie seniorenraad en Wmo-adviesraad

JOEP DERKSEN

LISSE – Het lijkt er op, dat de seniorenraad haar langste tijd als zelfstandig adviesorgaan heeft gehad. Nu er in Teylingen, Hillegom en Noordwijkerhout 'adviesraden voor het sociaal domein' zijn opgezet, wil het gemeentebestuur dat de Lissese seniorenraad en Wmo-adviesraad zich gaan buigen over hun toekomst. Gekeken wordt, of het niet beter is om de Wmo-adviesraad en de seniorenraad samen te voegen tot één Adviesraad Sociaal Domein. Maandag 13 juni bespraken een aantal seniorenraadsleden dit onderwerp tijdens de vergadering van de subcommissie Zorg en Welzijn.

De positie van zelfstandige adviesorganen van colleges van burgemeester en wethouders staat in de hele regio onder druk. In Oegstgeest moeten deze adviesorganen actief de bevolking benaderen voordat ze hun standpunt weergeven. En in Kaag en Braassem is de naam van de Wmo-Adviesraad verandert in 'Adviesraad Sociaal Domein'. Seniorenraadvoorzitter Berna van Amersfoort is nog geen onverdeeld voorstander van een fusie tussen 'haar' seniorenraad en de Wmo-adviesraad. 'Het staat en valt met het aantal actieve leden die je hebt. Je moet de taken wel kunnen uitvoeren en als dat niet kan, maak je jezelf belachelijk.'

Seniorenraadslid Niek van Ginkel is een van de mensen die zich bezig houdt met de voorbereidingen van deze mogelijke fusie. Over de gesprekken laat hij weten: 'Er kan uitkomen dat we een brede adviesraad gaan vormen samen met de Wmo-raad, zodat we extra mensen hebben om de inwoners wél te kunnen raadplegen. Als we het doen, hebben we een bredere kijk en kunnen meer het cliëntenperspectief vertalen, maar we moeten dan wel andere mensen er bij hebben.'Dit is wat de wethouder (Adri de Roon) wil en we gaan mee met die gedachtegang. Maar er zitten randvoorwaarden aan; het ouderenbeleid moet blijven bestaan. Als dat niet lukt, moeten we niet zo'n brede adviesraad hebben, maar moeten we het doen zoals we het nu doen.'


Op maandag 27 juni komen de leden van de seniorenraad en Wmo-adviesraad bijeen in een gezamenlijke vergadering om daar te praten over hun toekomst. Een werkgroep wordt hiervoor opgezet. Aan het eind van dit jaar moet wethouder Adri de Roon (D66) een advies ontvangen over de gewenste toekomst van de beide organisaties.