Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

250 vluchtelingen zijn welkom in Oegstgeest

OEGSTGEEST – De gemeenteraadsleden hebben vorige week ingestemd met de komst van 250 vluchtelingen, die de komende twee jaren in Oegstgeest blijven wonen in een Aanvullende Opvang aan de Rhijngeesteerstraatweg 13a en 13c.

In en om de panden van Rivierduinen is voldoende ruimte voor de vluchtelingen om te wonen en te recreëren, zo vonden de raadsleden ook tijdens een uitje naar dit terrein, dat eerder in de week plaats vond. De VVD testte nog even het water om te kijken of de overige partijen ook akkoord zouden gaan met de komst van maximaal 120 vluchtelingen. Maar dat werd door geen enkele andere partij ondersteund.

Voor raadslid Van Dissel (LO) was het simpel: '250 personen is veel, maar de locatie is er geschikt voor, zonder een opgepropt gevoel te geven voor de bewoners.' Wel pleitte hij er voor, dat in de Rivierduinen niet in één keer 250 mensen tegelijk ondergebracht worden. Burgemeester Emile Jaensch liet weten, dat dit waarschijnlijk niet gaat gebeuren, omdat de mensen van verschillende locaties uit Nederland moeten verhuizen. Fractievoorzitter Van Blitterswijk (CDA) stelde: 'We hebben het vertrouwen dat we 250 mensen een dak kunnen bieden. We denken dat we deze mensen kunnen helpen. Het is ook onze verantwoordelijkheid.'

Raadslid Pasterkamp (PrO) wees er op, dat er 65 miljoen vluchtelingen zijn. 'Je vlucht niet omdat het een goed idee lijkt, maar omdat er geen andere uitweg meer is. Als één dorp vluchtelingen kan opvangen, dan is dat Oegstgeest. Het is een erezaak van ons, dat we die vluchtelingen ook opvangen.' Ook fractievoorzitter Kocken (D66) vond dat de Oegstgeestenaren 'dit prima kunnen'. Meerdere partijen riepen op tot een goede communicatie met de omwonenden. Het plan voor een 'overlegplatform' werd dan ook warm verwelkomd.

Jaensch benadrukte, dat het waarschijnlijk niet zo zal zijn, dat er grote groepen mannen door de wijken van Oegstgeest zullen dwalen. 'Hier worden afspraken over gemaakt en de regel is dat mensen niet groepsgewijs het dorp in gaan. Al zal een gezin dat wel samen doen en af en toe groepjes mannen.'


Tekst: Joep Derksen