Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2016

Bijzondere spreekbeurt

NOORDWIJK – De tienjarige Seve gaf vorige week een spreekbeurt aan de hele Noordwijkse School. En niet zo maar één; hij was omringd door tien roofvogels; valken, uilen en een kuifkarakara. De zorg voor roofvogels is zijn grote passie en dat werd snel duidelijk.

Seve is vrijwilliger bij Bouman Roofvogels uit Katwijk. De aandachtig oplettende leerlingen stelden veel vragen en deze konden allemaal beantwoord worden. Zo blijken niet alle uilen nachtvogels te zijn: 'Aan de kleur van de ogen kun je zien wanneer ze jagen. Kerkuilen hebben donkere ogen en jagen dus in de nacht, een steenuiltje heeft gele ogen en jaagt overdag. De Oehoe, met zijn oranje ogen, jaagt bij zonsopgang en zonsondergang.

Iedere roofvogel heeft een eigen naam, zoals de kerkuil 'Noortje', Canadese Oehoe 'Charlie' en Kuifkarakara 'Boris'. Seve lichtte toe, dat het tegenwoordig helemaal niet zo goed gaat met de roofvogels. En dat komt niet door het gif, maar door het slechte (regenachtige) weer. Als het nat en vochtig is, kunnen deze vogels namelijk niet vliegen en dus niet jagen. Ook het feit dat de omgeving van woonboerderijen steeds schoner wordt, is niet goed voor bijvoorbeeld steenuilen. Zij vangen een hoop insecten die vlakbij mesthopen leven, maar als die mesthopen er niet zijn, kunnen er ook geen insecten worden gevangen.

De vogels vliegen rond door de gymzaal, waarbij ze gelokt worden met sprinkhanen en eendagskuikentjes. Eigenlijk had de juf liever niet dat hiervoor dode diertjes worden gebruikt, maar daar luistert eigenaar Brian Bouman niet naar: 'Uilen eten sprinkhanen, kuikens en muizen. Dat is de werkelijkheid; kinderen moeten weten hoe de natuur in elkaar zit.' Af ten toe mogen de vogels ook rondvliegen door de gymzaal, tot grote hilariteit van de schooljeugd. Niet alleen de kleinste van de kinderen hadden hierbij last van kriebels, ook enkele oudere kinderen en hier en daar een juf.

De presentatie werd afgesloten met een daverend applaus door de kinderen. Seve vertelt na afloop: 'Ik zag roofvogels voor het eerst op het Muiderslot, waar een mevrouw me vroeg of ik juniorvalkenier wilde worden. Ik leer hier bij Bouman heel veel en mag meehelpen met trainen. Het is zo cool om ze te zien vliegen en ze zijn heel mooi. Ik wil heel graag valkenier worden!' Seve kreeg van zijn juf Linda een 9+.


Tekst: Joep Derksen